Sarkozy pôjde pred súd pre nelegálne financovanie kampane

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy pôjde pred súd pre obvinenia z nelegálneho financovania predvolebnej prezidentskej kampane z roku 2012, po ktorej vo voľbách nakoniec prehral. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovali súdne zdroje.

07.02.2017 11:18
Nicolas Sarkozy Foto:
Nicolasovi Sarkozymu pôjde pred súd.
debata (7)

Súdne konanie sa týka aj ďalších 13 ľudí zapletených do prípadu, v ktorom bolo vznesené obvinenie, že pomocou podvodov minul Sarkozy so svojimi spolupracovníkmi na kampaň viac, než je zákonom povolený limit 22,5 milióna eur (608 miliónov Sk). Sarkozy vytrvalo popiera, že pri financovaní jeho prezidentskej kampane došlo k podvodom vo výške najmenej 18,5 milióna eur.

Podľa vyšetrovateľov organizátori kampane prostriedky v tejto výške použili na predvolebné zhromaždenie. V snahe neprekročiť finančný limit na kampaň ich ale pomocou falošných faktúr dali do nákladov Sarkozyho pravicovej strany Zväz pre ľudové hnutie (UMP), predchodcu terajších Republikánov (LR).

Podvody v kampani už skôr pripustila spoločnosť Bygmalion, ktorá sa na transakciách okolo financovania kampane podieľala. V knihe, ktorú Sarkozy vlani v januári zverejnil, ale exprezident píše: „Bezpochyby je tomu ťažké uveriť, ale prisahám, že je to úplná pravda: Nič som o tejto firme nevedel, kým škandál nevypukol.“

Sarkozy usiloval vlani o nomináciu v straníckych primárkach pred tohtoročnými prezidentskými voľbami, ale neuspel. Namiesto neho vyhral bývalý premiér jeho vlády François Fillon, ktorý čelí obvineniu z fiktívneho zamestnávania svojej ženy ako asistentky v parlamente za neprimerané odmeny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Nicolas Sarkozy