Situácia v ukrajinskej Avdijivke sa upokojila

Situácia vo východoukrajinskom meste Avdijivka, kde kvôli ostreľovaniu vyhlásili výnimočný stav, sa už upokojila. V rozhovore pre televíziu 112 Ukrajina to potvrdil predstaviteľ prokyjevskej vojensko-civilnej správy mesta Pavlo Malychin.

07.02.2017 11:29
Ukrajina, výbuch, boje, separatisti Foto: ,
Muž stojaci vo svojom dome pri rozbitom okne, ktorý spôsobil výbuch v meste Avdijivka.
debata (20)

Spresnil, že „prípadov ostreľovania je menej. Mesto už neostreľujú. Fungujú školy aj materské školy. Situácia sa stabilizuje“.

Podľa ukrajinského úradu pre mimoriadne situácie sa od utorkového rána podarilo obnoviť dodávku elektriny v celej Avdijivke. Bez prúdu sú však ešte tri dediny v okrese Jasynuvata, ktoré ležia neďaleko Avdijivky.

Obyvatelia Avdijivky a okolia boli bez dodávok elektriny, tepla a vody od konca januára, keď sa v tejto časti Donbasu vystupňovali ozbrojené zrážky medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami a došlo aj k pokusom o útoky na styčnej línii, ktoré si vyžiadali životy najmenej 30 ľudí vrátane civilistov. Išlo o najhoršie násilie v regióne od uzavretia dohody v roku 2015, ktorá predpokladá prímerie a odsun ťažkých zbraní z frontovej línie.

Vzhľadom na kritickú situáciu úrady v meste Avdijivka, ktoré je pod kontrolou Kyjeva, vyhlásili výnimočný stav, zabezpečili dodávky humanitárnej pomoci a evakuáciu časti obyvateľstva.

Agentúra RIA Novosti informovala, že podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) situácia bola v uplynulých dňoch zložitá aj v okolí mesta Jasynuvata, ktoré podlieha proruským seperatistom a nachádza sa – podobne ako Avdijivka – neďaleko Donecka.

Velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) zasa informovalo, že terčom „mohutného ostreľovania“ z raketometov Grad a Uragan zo strany vládnych síl bolo aj mesto Doneck. Takáto situácia nastala prvýkrát za posledné dva roky.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Avdijivka