Walesa opätovne dementoval obvinenia o donášaní pre komunistickú políciu

Bývalý vodca poľského protikomunistického hnutia Solidarita a bývalý poľský prezident Lech Walesa v utorok opäť poprel, že by niekedy donášal komunistickej tajnej polícii. Na tlačovej konferencii v Gdansku odmietol obvinenia ako ponižujúcu urážku.

07.02.2017 12:55
Lech Walesa
Lech Walesa
debata (14)

Poľský Inštitút národnej pamäti (IPN) pred týždňom s odvolaním na posudky grafológov označil za dokázané, že Walesa bol od decembra 1970 do júna 1976 tajným spolupracovníkom tajnej polície, donášal na svojich kolegov a bral za to peniaze.

Walesov rukopis sa podľa znalcov zhoduje s písmom agenta komunistickej tajnej polície pod krycím menom Bolek, ktorého hlásenie našli v pozostalosti bývalého komunistického ministra vnútra Czesława Kiszczaka.

„Žiadny z tých textov nie je môj. Tie reči sme viedli, ale nevedeli sme, že nás odpočúvajú. Neboli to udania, len prepisy. Bolo to preto, aby ma zastrašili, ale nenechal som sa zlomiť,“ vyhlásil Walesa pred novinármi a vyzval ich, aby sa usilovali o odhalenie pravdy.

Walesa pripustil, že tieto prepisy „sa veľmi podobajú udaniu“. Upozornil však, že Kiszczak tieto podvrhy svojho času posielal aj Walesovým súperom a odporcom v Solidarite, aby hnutie rozbil. „Vyhrážali sa mi, že ma zlikvidujú, ale nie oficiálne, pretože na to som bol príliš silný, ale zlikvidujú ako údajného agenta,“ povedal.

Svojim kritikom z IPN vytkol, že písomnostiam z Kiszczakovej dielne bez ďalšieho objasňovania a overovania uverili.

Lech Walesa čelil obvineniam zo spolupráce s tajnou políciou už v minulosti. Všetky opakovane označil za klamstvá. V roku 2000 ho mimoriadny lustračný súd zbavil obvinenia zo spolupráce s tajnou políciou. Poľská spoločnosť je však v pohľade na jeho prípad dlhodobo rozdelená. Podľa prieskumu, ktorého výsledky už po najnovších odhaleniach zverejnil denník Rzeczpospolita, väčšina Poliakov naďalej pokladá Walesu za národného hrdinu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #komunizmus #Lech Walesa