Merkelová a Szydlová rokovali o budúcnosti EÚ a hospodárstve

O budúcnosti Európskej únie a o vzájomných hospodárskych vzťahoch hovorili v utorok vo Varšave nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľská premiérka Beata Szydlová.

07.02.2017 18:04
Poľko, nemecko, merkelová, szydlová, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľská premiérka Beata Szydlová (vpravo).
debata (7)

Merkelová na tlačovej konferencii zdôraznila dôležitosť právneho štátu, nezávislých súdov a médií. Szydlová označila projekt plynovodu Nord Stream 2 ako neprijateľný.

Počas približne hodinového rokovania sa Merkelová so Szydlovou venovali predovšetkým hospodárstvu, hovorili ale napríklad aj o klimatickej politike. Zhovárali sa tiež o budúcnosti Európskej únie.

Na otázku týkajúcu sa nedávnych výrokov Merkelovej o Európe dvoch rýchlostí nemecká kancelárka uviedla, že sa v podstate jedná o realitu. Niektoré krajiny majú euro a iné nie, niektoré sú členmi schengenského priestoru a iné nie, uviedla. Všetky druhy spolupráce v rámci EÚ však podľa nej musia byť otvorené všetkým členským krajinám a nesmú vznikať žiadne exkluzívne kluby.

O Británii sa ešte nerozprávali

O migrácii či o problémoch spojených s nadchádzajúcim odchodom Británie z EÚ političky zatiaľ nestihli hovoriť podrobnejšie. Uviedli však, že sa k týmto témam ešte dostanú. Poľsko je – rovnako ako ďalšie krajiny takzvanej Vyšehradskej štvorky (Česko, Slovensko, Maďarsko) – kritikom nemeckej migračnej politiky a odmieta aj systém povinných kvót v rámci EÚ.

V súvislosti s kritikou Európskej komisie na adresu niektorých krokov konzervatívnej poľskej vlády Merkelová uviedla, že protikomunistické poľské hnutie Solidarita pre ňu bolo v mladosti inšpiráciou. Kancelárka zároveň zdôraznila dôležitosť právneho štátu, pluralistickej spoločnosti, nezávislých súdov a médií. Priamo ale poľskú vládu za jej sporné kroky nijako nekritizovala.

Szydlová na tlačovej konferencii zopakovala dlhodobý odpor Poľska k plánu na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Pre Varšavu je podľa nej neprijateľný. Nord Stream 2 spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Podľa mnohých krajín východnej časti EÚ ide stavba proti záujmom únie a obsahuje riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny.

Merkelová sa na utorkovej návšteve Varšavy stretne ešte s prezidentom Andrzejom Dudom a predsedom vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyńským. Na programe má tiež stretnutia so zástupcami opozičnej Občianskej platformy a s predstaviteľmi nemeckej menšiny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Angela Merkelová #Beata Szydlová