Fillon čelí ďalšiemu obvineniu, manželke vraj vyplácal vysoké odstupné

Francúzsky týždenník Le Canard enchaîné v utorok zverejnil ďalšie chúlostivé tvrdenie v rámci aféry okolo manželky prezidentského kandidáta Françoisa Fillona, ​​ktorý kvôli kauze prišiel v kampani o úlohu favorita.

07.02.2017 20:57
debata (1)

Penelope Fillonová podľa týždenníka dostala od parlamentu pri prepustení z funkcie asistentky nezvyčajne vysoké odstupné 45 000 eur.

V auguste 2002 dolná komora Národné zhromaždenie vyplatila Fillonovej 16 000 eur a ďalšie odstupné 29 000 eur v novembri 2013, kedy s ňou rozviazal pracovnú zmluvu jej manžel, pre ktorého pracovala ako parlamentná asistentka.

„Zákony nepočítajú s takou výškou odstupného pri prepustení asistenta poslanca,“ napísal týždenník. Fillonová vraj navyše v prvom prípade začala pracovať už v čase, za ktorý dostala odstupné, takže nejaký čas mala dva príjmy.

Podľa bleskového prieskumu, ktorého výsledky v utorok zverejnili médiá, Fillon svojimi argumentmi a postojmi v afére „Penelopegate“ nepresvedčil 65 percent Francúzov. Len tretina respondentov si želá, aby pokračoval v kampani. Jeho odchod v posledných dňoch žiadali aj jeho niektorí kolegovia z konzervatívnej strany Republikáni. Fillon bol do konca januára jasným favoritom volieb, ale súčasné prieskumy ukazujú, že v prvom kole 23. apríla skončí ako tretí a že teda do rozhodujúceho, druhého kola 7. mája nepostúpi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #François Fillon