Senát odobril kontroverznú ministerku školstva

Americký Senát potvrdil v utorok nomináciu Betsy DeVosovej na post ministerky školstva.

07.02.2017 22:11
debata (17)

Nominantka prezidenta Donalda Trumpa však na prekročenie 50-percentnej podpory potrebovala aj hlas viceprezidenta Mikea Pencea.

Podľa pamätníkov išlo o vôbec prvé hlasovanie v histórii Senátu, pri ktorom sa za ministerského nominanta novej vlády musel postaviť viceprezident. Ten je na základe ústavy USA predsedom tejto komory Kongresu a môže hlasovať v prípade nerozhodného hlasovania senátorov.

Výhrady voči DeVosovej už skôr prejavili okrem demokratov aj dve popredné republikánske senátorky Susan Collinsová a Lisa Murkowská, ktoré sa pridali k demokratom a hlasovali v jej neprospech. Senátorky vyjadrili obavu, že DeVosová presadzuje súkromné školy na úkor verejných.

Demokrati ju obvinili z nedostatočných skúseností vo verejnom školstve, ako aj finančných záujmov v spoločnostiach presadzujúcich súkromné školy.

Odbory sa boja, že DeVosová podkope systém verejného školstva v USA.

Bohatá sponzorka republikánov je vnímaná ako najkontroverznejšia osoba, ktorú si prezident Trump vybral do svojho nového kabinetu. Trump vyjadril DeVosovej opakovane podporu na Twitteri.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ministerstvo zdravotníctva #Donald Trump #Betsy DeVosová