Ruský súd odsúdil Navaľného na päť rokov podmienečne

Ruského opozičného predáka Alexeja Navaľného v stredu uznali za vinného v korupčnej kauze týkajúcej sa lesníckeho podniku Kirovles. Trestom je päť rokov nepodmienečne a pokuta 500 000 rubľov. Právoplatné odsúdenie podľa všetkého vyradí Navaľného z prezidentských volieb v budúcom roku.

08.02.2017 11:54 , aktualizované: 15:30
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexei Navaľnyj na súde v Kirove.
debata (131)

Vynášanie verdiktu v opakovanom procese sa začalo krátko po 11:00 SEČ v meste Kirov. Advokátka Navaľného Olga Michajlovová podľa agentúry Interfax uviedla, že odsudzujúci verdikt zabráni jej klientovi kandidovať vo voľbách hlavy štátu.

Navaľnyj pred začatím súdu povedal, že prípadný odsudzujúci verdikt napadne v Štrasburgu na Európskom súde pre ľudské práva, kde už skôr uspel. Počas prestávky v zasadaní súdu pred novinármi uviedol, že sú ľudia, ktorí majú záujem na jeho „vytesnení z politickej činnosti“, a to kvôli zisteniam ním vedenej nadácie na boj s korupciou.

Predvolebná kampaň Navaľného bude pokračovať

Predvolebná kampaň ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného bude pokračovať aj napriek tomu, že dnešný verdikt súdu v Kirove mu podľa zákona bráni kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018. Uviedol to dnes generálny manažér Navaľného predvolebnej kampane Leonid Volkov.

Volkov na svojej stránke na sieti Facebook napísal, že Navaľného spolupracovníci si boli vedomí komplikácií, ktoré aj nastali v súvislosti s jeho trestnými stíhaniami. „Rozsudok nemá na našu kampaň žiadny vplyv,“ zdôraznil Volkov.

„Máme rok (teraz už len desať mesiacov), aby sme urobili z Alexeja Navaľného kandidáta pre prezidentské voľby v roku 2018,“ zdôraznil Volkov.

Vyslovil očakávanie, že Európsky súd pre ľudské práva opäť zruší „staronový verdikt“ ruského súdu, a položil si otázku, či ruskému najvyššiemu súdu „nebude zase trvať pol roka, kým ho (potom) tiež definitívne zruší“. Ruský ústavný súd by podľa Volkova mal zrušiť normu, ktorá odsúdeným zakazuje kandidovať vo voľbách, pretože to „protirečí ústave“. Zmenu tohto zákona by potom podľa Volkova mala ešte schváliť Štátna duma – „a hoci aj hneď tri čítania za jeden deň, ako to len ona vie“.

Podľa Volkova môže dôjsť ku ktorémukoľvek z vyššie spomenutých právnych krokov. Upozornil však, že právny aspekt je v Navaľného kauze vedľajší, pretože vždy bude „len vyjadrením politického rozhodnutia“.

„A práve toto politické rozhodnutie musíme vybojovať prostredníctvom našej politickej kampane,“ zdôraznil.

Navaľného súdili v Kirove za údajnú spreneveru opakovane. Obžalovali ho z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom bol lesnícky podnik Kirovles okradnutý o 10 000 metrov kubických dreva, a tým poškodený o 16 miliónov rubľov.

Prvý proces v roku 2013 sa skončil vynesením päťročného nepodmienečného trestu, ktorý odvolací súd vzápätí zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr usúdil, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý súd, a tak vlani v novembri ruský najvyšší súd odsudzujúci rozsudok zrušil a nariadil nový proces.

Navaľnyj patril na prelome rokov 2011 a 2012 k hlavným vodcom veľkých demonštrácií proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roku 2013 – ešte než bol právoplatne odsúdený – sa postaral o prekvapenie vo voľbách moskovského starostu, keď získal viac ako štvrtinu hlasov a bezmála si vynútil druhé kolo.

Putin odmieta vplyv na voľby

Kremeľ vylúčil, že stredajšie rozhodnutie súdu v kauze opozičného aktivistu Alexeja Navaľného by mohlo mať negatívny vplyv na prezidentské voľby, ktoré sa v Rusku uskutočnia v roku 2018. Uviedol to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa agentúry TASS Peskov odmietol komentovať proces s Navaľným.

Napriek riziku, že by mohol byť odsúdený, Navaľnyj počas uplynulého víkendu v Petrohrade otvoril prvý zo svojich volebných štábov a potvrdil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2018.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj