Ruský opozičný politik sa podľa advokáta prebral z kómy

Jeden z hlavných ruských opozičných politikov Vladimir Kara-Murza mladší, ktorý bol na začiatku februára prevezený s príznakmi ťažkej otravy na jednotku intenzívnej starostlivosti, sa prebral z bezvedomia. Oznámil to jeho právny zástupca.

09.02.2017 08:01
debata (45)

„Prebral sa z kómy a začal komunikovať s manželkou. Nemôže síce hovoriť, ale celkom zrozumiteľne sa vyjadruje žmurkaním,“ povedal agentúre Interfax advokát Vadim Prochorov. Dodal, že lekárom sa podarilo takmer úplne obnoviť prácu srdca jeho klienta, ktorý sa ešte ale úplne nezaobíde bez podpory umelých pľúc.

Podľa tlače bol charakter terajšieho ochorenia prakticky zhodný s kolapsom, ktorý Kara-Murzu postihol pred necelými dvoma rokmi.

Tridsaťpäťročný ruský disident bol blízkym spolupracovníkom jedného z vodcov ruskej opozície Borisa Nemcova, ktorého pred dvoma rokmi zastrelili v centre Moskvy. V súčasnej dobe pôsobí Kara-Murza ako celoštátny koordinátor strany Otvorené Rusko, ktorú založil Michail Chodorkovskij. Odporca Kremľa a niekdajší miliardár dlhé roky väznený za údajnú spreneveru a krádeže ropy žije momentálne v exile.

V lete 2015 bol Kara-Murza náhlivo hospitalizovaný s diagnózou zlyhania obličiek a ocitol sa na pokraji smrti. Podľa lekárov bol otrávený. S rovnakými príznakmi bol politik prevezený do nemocnice aj 2. februára.

Keď bol Kara-Murza po prvej otrave v roku 2015 prepustený z nemocnice, liečil sa v zahraničí. Po návrate do Ruska podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z otravy. Doložil ju analýzami zahraničných kliník, ktoré údajne potvrdzovali vysokú prítomnosť jedovatých látok v krvi. Stíhanie ale ruskí vyšetrovatelia nezačali.

Otvorené Rusko nedávno oznámilo, že postaví svojho kandidáta do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia budúci rok. V minuloročných parlamentných voľbách sa hnutie Michaila Chodorkovského neúspešne pokúsilo získať kreslá v Štátnej dume.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #Michail Chodorkovskij #Vladimir Kara-Murza #Otvorené Rusko