Výbuch v jadrovej elektrárni vo Francúzsku bol bez úniku radiácie

Pri výbuchu v jadrovej elektrárni na západe Francúzska nedošlo k úniku jadrového materiálu. Pri incidente utrpeli zranenia piati ľudia.

09.02.2017 11:44 , aktualizované: 15:30
Flamanville, jadrová elektráreň, elektráreň Foto: ,
V jadrovej elektrárni pri francúzskom meste Flamanville momentálne finišujú s výstavbou tretieho reaktora.
debata (62)

Incident sa podarilo do hodiny vyriešiť a obišiel sa bez úniku jadrového materiálu. Elektráreň je na pobreží pri meste Flamanville.

„Z technického hľadiska išlo o významný incident, ale nejde o jadrovú nehodu, pretože explózia bola mimo jadrovej zóny,“ povedal riaditeľ úradu prefektúry departmentu La Manche Olivier Marmion.

Podľa úradov na mieste vznikol požiar a objavil sa dym, ktorým sa priotrávilo päť ľudí. Jeden z dvoch reaktorov po explózii odstavili.

V elektrárni, ktorá patrí energetickej firme EDF, sú dva tlakové reaktory z rokov 1986 a 1987, z ktorých každý vyrába 1,3 gigawattov elektriny. Buduje sa tretí reaktor, ktorý má byť dokončený budúci rok.

Nehoda postihla pred troma rokmi aj najstaršiu francúzsku jadrovú elektráreň vo Fessenheime. Dva jej jadrové reaktory boli vtedy dočasne odstavené z prevádzky. Prvý potom, čo bola zistená netesnosť v potrubnom prívode vody, druhý pár dní nato, keď sa náhodne uzavrel ventil, ktorý kontroluje prívod pary do generátora turbíny, čo spôsobilo automatické zastavenie prevádzky.

Nemecké ministerstvo životného prostredia Francúzsko vlani vyzvalo, aby elektráreň vo Fessenheime uzavrelo. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung k tomu napísal, že nehoda v elektrárni bola vážnejšia, než sa uvádzalo. Francúzsko plánuje uzavretie tejto elektrárne po roku 2018.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Flamanville