Väčšina Európanov súhlasí s Trumpom. Vstup moslimov by zakázala

Spôsobom, akým sa americký prezident Donald Trump pokúša obmedziť vstup občanov vybraných moslimských krajín do USA, je pozitívne vnímaný u väčšiny Európanov.

09.02.2017 15:16
debata (110)

Vyplýva to z prieskumu analytického strediska Chatham House, ktorý sa pýtal viac ako 10-tisíc občanov z desiatich krajín Európskej únie. Prieskum bol vykonaný predtým, nez Trump zverejnil svoje nariadenie o dočasnom zákaze vstupu občanov siedmich moslimských krajín do USA.

Najviac priaznivcov zastavenia imigrácie bolo v... Foto: SHUTTERSTOCK
usa, amerika, európa, eú, európska únia, spojené štáty americké, amerika, zástava, zástavy Najviac priaznivcov zastavenia imigrácie bolo v Poľsku (71 percent) a Rakúsku (65 percent).

Otázka prieskumu znela, či by sa mala zastaviť imigrácia z krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom. Zhruba 55 percent opýtaných súhlasilo, 25 percent zostalo neutrálnych a 20 percent ľudí nesúhlasilo.

Najviac priaznivcov zastavenia imigrácie bolo v Poľsku (71 percent), Rakúsku (65 percent), Maďarsku a Belgicku (64) a vo Francúzsku (61).

V ďalších krajinách bolo pre obmedzenie migrácie ľudí menej – v Grécku 58 percent, v Nemecku 53, v Taliansku 51, vo Veľkej Británii 47 a v Španielsku 41 percent.

Chatham House výsledok označil za udivujúci a nabádajúci k zamysleniu. „Ukazuje to, že odpor verejnosti k ďalšej migrácii z moslimských krajín nie je v žiadnom prípade obmedzený len na Trumpovho voliča v USA, ale že je širší,“ stojí vo vyhlásení Chatham House.

Stredisko poukázalo na to, že prieskum sa konal v krajinách, ktoré sú migráciou zasiahnuté najviac alebo majú za sebou teroristické útoky.

S obmedzením vstupu ďalších utečencov súhlasia skôr starší ľudia. Medzi občanmi vo veku 18 až 29 rokov je pre obmedzenie 44 percent ľudí, medzi ľuďmi staršími ako 60 rokov až 63 percent. K väčším priaznivcom zákazu vstupu moslimov do Európy patria muži a obyvatelia vidieka na rozdiel od ľudí z miest a žien. Rozdiely sú aj pokiaľ ide o dosiahnutú výšku vzdelania – pre zákaz bolo 59 percent ľudí so stredoškolským vzdelaním, medzi ľuďmi s vyšším vzdelaním nepresiahol počet priaznivcov zákazu 50 percent.

EUobserver tiež poukázal na skorší prieskum, z ktorého vyplýva, že 80 percent ľudí prestalo dôverovať politickým stranám aj médiám a obracajú sa k silným osobnostiam, ktoré neváhajú porušovať pravidlá. Tento prieskum bol celosvetový a jeho výsledok bol zverejnený v januári. Vyplýva z neho, že ľudia sú ochotní radšej podporiť strany alebo politikov, ktorí sľúbia radikálnu zmenu.

Z prieskumu medzi obyvateľmi Európy bola zrejmá strata dôvery v medzinárodné inštitúcie. V Španielsku, Taliansku a Nemecku ľudia prestávajú dôverovať aj bankám. Viac ako polovica Európanov nemá dôveru v médiá, pričom v Maďarsku túto nedôveru prejavilo až 87 percent účastníkov prieskumu.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Európa #Donald Trump #migračná kríza #Trumpov výnos