Rusko varuje pred odchodom amerických vojakov z Afganistanu

Pre odchod amerických vojakov z Afganistanu nie je ten najvhodnejší čas, mohol by mať nepredvídateľné následky. Agentúre TASS to povedal osobitný vyslanec prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov. Varoval, že bojovníci Islamského štátu môžu z Afganistanu napadnúť štáty stredoázijského regiónu.

09.02.2017 22:34
Afganistan, taliban Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (145)

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa zhoršuje a vláda nemá dosť síl na boj s ozbrojenou opozíciou, povedal Kabulov. „Neuvážený odchod zahraničných vojsk môže mať nepredvídateľné následky a môže zničiť aj tie nepatrné pozitívne kroky, ktoré boli v posledných rokoch dosiahnuté,“ konštatoval.

V Afganistane podľa oficiálnych správ Pentagonu zostáva asi 8 400 amerických vojakov, ktorých hlavnou úlohou je výcvik afganských bezpečnostných síl. Podieľajú sa tiež na amerických protiteroristických operáciách. Prezident Donald Trump sa ku svojim plánom ohľadom Afganistanu ešte podrobnejšie nevyjadril.

Podľa Kabulova zatiaľ ani Moskva s novým americkým vedením o tejto problematike nerokovala. Ruský diplomat povedal, že Rusko je o obnovení spolupráce s USA a NATO v Afganistane ochotné rokovať.

Kabulov varoval, že na severe Afganistanu sa zhromažďujú silné oddiely bojovníkov tzv. Islamského štátu. Rusko podľa neho nevylučuje, že sa môžu pokúsiť o vpád na územie susedných stredoázijských štátov, najmä Tadžikistanu a Turkménska. Proti islamistom by potom vraj v prípade žiadosti o pomoc mohli byť nasadené sily Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), vojenskej aliancie niekoľkých postsovietskych štátov riadenej Moskvou.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Afganista