Ministrom zdravotníctva USA bude kritik Obamacare Tom Price

Senát Spojených štátov v piatok potvrdil Toma Pricea americkým ministrom zdravotníctva. Informovala o tom agentúra AP. Ortopéd Price ako člen Snemovne reprezentantov patril k hlasným kritikom zdravotnej reformy teraz už bývalého prezidenta Baracka Obamu.

10.02.2017 09:28
Tom Price Foto: ,
Tom Price je novým americkým ministrom zdravotníctva.
debata

Senát, ktorý je pod kontrolou republikánov, sa pre Pricea vyslovil pomerom 52 hlasov proti 47. Price, ktorý vystupuje proti potratom a ktorého nominácia vzbudila tvrdú kritiku zo strany demokratov, pomôže prezidentovi Donaldovi Trumpovi odvolať Obamovu reformu zvanú Obamacare. Nový minister zdravotníctva po svojej nominácii hovoril o tom, že chce súčasný program nahradiť zmenou legislatívy a systémom daňových výhod a sporiacich účtov poistenca.

Obamacare bola jednou z programových priorít Obamovho prvého funkčného obdobia. Zákon k tejto reforme schválil Kongres napriek silnému odporu republikánov v roku 2010. Obama jej potrebu zdôvodňoval snahou sprístupniť zdravotnú starostlivosť miliónom Američanov bez zdravotného poistenia a potrebou zmierniť prudký rast nákladov na zdravotníctvo. Kritici reformy, vrátane Trumpa, ale tvrdia, že Obamov krok naopak viedol k zdraženiu poistného a k ďalším vysokým nákladom.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Senát #Tom Price