Kontroverzný slovenský pozorovateľ končí v misii OBSE na Ukrajine

Slovenský pozorovateľ Martin Gutten, ktorý sa dostal do stredu pozornosti pre kontroverzné príspevky na sociálnej sieti, v polovici februára skončí v misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine.

10.02.2017 12:38
debata (78)

Organizácia tak rozhodla po vyjadrení slovenského ministerstva zahraničia, ktoré odvolalo svoj súhlas s pôsobením Guttena na Ukrajine.

Pozorovateľ sa na sociálnej sieti pod menom Martin Guto podľa médií vyjadroval pohŕdavo o svojich kolegoch z OBSE, pretože nie sú Slovania, a o utečencoch písal ako „o parazitoch, ktorých bude hubiť“. S proruským žoldnierom vraj tiež vtipkoval o zabití jedného slovenského občianskeho aktivistu, ktorý upozorňuje na kontroverzné príspevky sympatizantov slovenskej krajnej pravice na sociálnych sieťach.

OBSE už skôr kritizovala Guttena za jeho komentáre na sociálnej sieti. Slovenské ministerstvo zahraničia zase reagovalo vyhlásením, že počínanie pozorovateľa je nezlučiteľné s princípmi a hodnotami, ktoré vyznáva OBSE a Slovensko.

Gutten nie je zamestnancom slovenskej diplomacie, podľa dostupných informácií bol v minulosti profesionálnym vojakom a pôsobil v misii v Bosne.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OBSE #Ukrajina