Rumunsko má ďalší škandál, predseda Senátu musí pred súd

Rumunský najvyšší súd v piatok rozhodol, že predseda rumunského Senátu Calin Popescu Tariceanu môže byť súdený pre podozrenie z krivej výpovede.

10.02.2017 19:40
rumunsko, protest, korupcia Foto: ,
Do ulíc Bukurešti vyšli minulý týždeň státisíce protestujúcich.
debata (9)

Informujú o tom tamojšie médiá. Popescu Tariceanu je spolupredsedom Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE), koaličnej strany sociálnych demokratov v novej rumunskej vláde premiéra Sorina Grindeanua.

Proti vláde a jej spornému nariadeniu o beztrestnosti niektorých korupčných činov v posledných dňoch demonštrovali po celom Rumunsku státisíce ľudí.

Bývalý premiér Popescu Tariceanu čelí obvineniu z krivej svedeckej výpovede v prospech ľudí, ktorí boli obvinení v kauze podvodných reštitúcií nehnuteľného majetku. Hrozí mu za to až päťročné väzenie či vysoká pokuta.

Dnešný verdikt najvyššieho súdu znamená, že sa na súde pre podozrenie z trestného činu budú musieť obhajovať predsedovia oboch komôr rumunského parlamentu. Okrem Popescua Tariceanua, ktorý je ako predseda Senátu po prezidentovi podľa ústavy druhým najvyššie postaveným politikom v krajine, sa totiž už teraz pred súdom zodpovedá zo sprenevery štátnych peňazí aj predseda dolnej komory parlamentu a zároveň šéf vládnej Sociálnodemokra­tickej strany (PSD) Liviu Dragnea.

Predseda víťaznej politickej strany Dragnea sa nemohol pre skoršie odsúdenie za volebné podvody a podplácanie po minuloročných predčasných voľbách stať premiérom. Na post predsedu vlády sa tak dostal Grindeanu, ktorý je ale podľa mnohých kritikov len Dragneovou bábkou.

V Rumunsku sa v posledných dňoch konali masívne demonštrácie proti vláde a jej nariadeniu, ktorým chcela zrušiť trestnosť určitých korupčných činov. Jedným z radu politikov, ktorí by z tohto nariadenia profitovali, by bol práve aj Dragnea. Po niekoľkých dňoch demonštrácií, na ktorých sa v nedeľu po celej krajine zhromaždilo dokonca viac ako pol milióna ľudí, Grindeanov kabinet sporný dekrét zrušil. Vo štvrtok pod tlakom protivládnych protestov rezignoval minister spravodlivosti Florin Iordache.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #protesty #Rumunsko #Liviu Dragnea