Nemci už Merkelovú za kancelárku nechcú

Takmer dve tretiny Nemcov si neželajú, aby na čele vlády po tohtoročných voľbách zostala Angela Merkelová.

10.02.2017 22:26
EÚ, summit, merkelová, mayová, schulz Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (uprostred) a britská premiérka Theresa Mayová počas decembrového summitu EÚ v Bruseli.
debata (127)

Vyplýva to z v piatok zverejneného prieskumu agentúry YouGov. Skoro polovica opýtaných si myslí, že veľká podpora, ktorej sa v súčasnosti teší sociálnodemokra­tický kandidát na kancelára Martin Schulz, vydrží až do septembrového hlasovania.

Po dvanástich rokoch by si zmenu na čele nemeckej vlády prialo 64 percent opýtaných. Len osem percent respondentov si nového kancelára alebo kancelárku neželá v žiadnom prípade.

Nedávny prieskum ukázal, že by v priamom súboji uchádzačov o kancelárke kreslo Merkelovú porazil bývalý predseda Európskeho parlamentu a kandidát Sociálnodemokra­tickej strany (SPD) Martin Schulz. Po nedávnom oznámení jeho kandidatúry začali prudko stúpať preferencie celej strany, ktorá sa svojmu koaličnému partnerovi, konzervatívnej únii CDU/CSU, v prieskumoch už prakticky vyrovnala. To sa stalo naposledy pred ôsmimi rokmi.

Podľa mnohých kritikov ale nadšenie voličov zo Schulza a SPD nevydrží až do 24. septembra, kedy budú Nemci vyberať poslancov Spolkového snemu.

Z prieskumu agentúry YouGov ale vyplýva, že si 47 percent opýtaných myslí, že Schulzov vplyv na obľubu SPD má trvalejší charakter a až do volieb vydrží. O opaku je presvedčených 38 percent respondentov.

Členovia Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a jej sesterskej Kresťanskosociálnej únii (CSU), ktorá stavia kandidátku len v Bavorsku, sa v poslednom čase snažia na Schulza čoraz viac útočiť, upozornila agentúra DPA.

Po podpredsedníčke CDU Julii Klöcknerovej v piatok na Schulza slovne zaútočil aj minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý ho prirovnal k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. „V čase, keď po celom svete narastá pokušenie populizmu, sa nesmú politici vyjadrovať tak, ako pán Schulz,“ dodal minister.

„Tieto útoky ukazujú predovšetkým to, ako veľmi je únia (CDU/CSU) nervózna,“ reagovala generálna tajomníčka SPD Katarina Barleyová.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #SPD #parlamentné voľby #CDU/CSU