Ekológovia chystajú sťažnosť na poľskú vládu. Dôvodom je smog

Štyri ekologické hnutia sa chystajú podať sťažnosť Európskej komisii na poľskú vládu, ktorá podľa nich porušuje európske normy na kontrolu znečistenia ovzdušia.

10.02.2017 22:47
debata (3)

Oznámili to v piatok na tlačovej konferencii predstavitelia hnutí. Poľsko patrí spolu s Bulharskom ku krajinám európskej dvadsaťosmičky, ktoré majú najviac znečistené ovzdušie. Rad poľských miest sa túto zimu potýkalo so smogom.

Smog v posledných týždňoch sužoval predovšetkým obyvateľov veľkých poľských miest, napríklad Krakova, Vroclavu, Poznane, Lodžu či Katovíc. Vo Varšave býva väčšinou ovzdušie čistejšie ako na juhu krajiny, tento rok bola situácia zlá ale aj v hlavnom meste.

Hlavnou príčinou smogu v Poľsku je spaľovanie nekvalitného uhlia aj odpadkov v domácnostiach, uviedla agentúra AP. Na znečistenom ovzduší sa ale značne podieľa aj doprava a veľké výrobné podniky.

Štyri skupiny, ktoré sa venujú ochrane životného prostredia, ClientEarth, Greenpeace, Miasto jest Nasze (Mesto je naše) a Akcja Demokracja (Akcia demokracia) v piatok oznámili svoj plán sťažovať sa na poľskú vládu. Na podporu svojho zámeru plánujú budúci týždeň zbierať po celom Poľsku podpisy pod petíciu. Samotnú sťažnosť chcú zastúpeniu Európskej komisie vo Varšave predložiť budúci piatok.

Podľa aktivistov má znečistenie v 38-miliónovom Poľsku na svedomí 48-tisíc predčasných úmrtí ročne. Znečistenie ovzdušia v niektorých mestách v určitých dňoch presahuje aj mieru znečistenia v megalopoloch ako sú Peking či Dillí. Poľskú vládu ekológovia obviňujú, že dáva prednosť záujmom silnej uhoľnej lobby pred zdravím občanov.

Zlepšenie kvality ovzdušia predovšetkým v priemyselnej oblasti južného Poľska je pravidelne témou medzivládnych rokovaní Česka s Poľskom. Premiér Bohuslav Sobotka vlani pred bilaterálnymi rozhovormi s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou uviedol, že Moravskosliezsky kraj „do značnej miery trpí tým, že na poľskej strane zatiaľ neboli prijaté potrebné opatrenia, najmä pokiaľ ide o lokálne ohniská“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #smog #Greenpeace #znečistenie ovzdušia