Dcéra Nicholasa Wintona požiadala Mayovú o pomoc pre utečencov

Dcéra Nicholasa Wintona, ktorý zachránil pred nacistami stovky detí, vyzvala britskú premiérku Theresu Mayovú, aby neuzatvárala program pomoci pre osamotené deti spomedzi utečencov. Vláda v stredu rozhodla, že Británia prijme len 350 detí, ktorí sú medzi utečencami bez sprievodu.

11.02.2017 11:05
debata (28)

Lord Alfred Dubs, ktorý je jedným z tých, ktorých Winton zachránil, žiadal vládu, aby prijala týchto detí 3 000.

Otec Barbary Wintonovej pomohol pred začiatkom druhej svetovej vojny z vtedajšieho Československa utiecť takmer 670 deťom, väčšinou zo židovských rodín.

„Zákaz pre utečencov (amerického prezidenta) Donalda Trumpa je ozvenou hrozného zlyhania ľudského ducha, kedy tesne pred začatím druhej svetovej vojny krajiny zatvárali svoje hranice židovským utečencom, ktorí potrebovali naliehavo ochranu. Otec vedel, že všetci zdieľame zodpovednosť za ostatných mužov a ženy, zodpovednosť ponúknuť bezpečné miesto tým, ktorí utekajú pred prenasledovaním. Hovorieval, že ak to nie je nemožné, potom sa niečo môže a musí urobiť,“ napísala Wintonove.

Britskí vládni konzervatívci vlani odmietli návrh, ktorý mal nariadiť vláde prijať 3 000 detských utečencov, ktorí uviazli bez sprievodu na rôznych miestach Európy. S návrhom prišiel Alfred Dubs, ktorý bol jedným zo židovských detí z Československa, ktorého koncom 30. rokov pred nacistami zachránil Nicholas Winton. Súčasná konzervatívna vláda by pravdepodobne odmietla prijať deti utekajúce pred nacistami, vyhlásil vtedy sklamaný Dubs.

Bol osobným priateľom Nicholasa Wintona, ktorý v rokoch 1938 a 1939 v nacistami ohrozenom Československu organizoval z vlastnej iniciatívy odchody židovských detí do Británie a obstarával všetky formality potrebné na ich prepravu po železnici a prijatie v Británii. Winton zomrel vo veku 106 rokov v roku 2015.

Vláda tento týždeň oznámila, že Británia už prijala 200 detí bez sprievodu a po prijatí ďalších 150 program prijímania mladých imigrantov bez sprievodu rodičov ukončí. Toto rozhodnutie kritizovali mimovládne organizácie, osobnosti verejného života aj zástupcovia opozície.

Poslankyňa Diane Abbottová vládu obvinila, že svojím rozhodnutím nechala na holičkách tisíce detí, a vystavila ich tak chorobám, obchodu s ľuďmi a biede. Podľa poslankyne Škótskej národnej strany Joanny Cherryovej sa kabinet premiérky Theresy Mayovej týmto krokom v čase, keď sa snaží tvárou v tvár brexitu zlepšiť vzťahy s USA, približuje kontroverznému Trumpovi a jeho politike. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby uviedol, že je z rozhodnutia vlády „smutný a v šoku“.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #utečenci #Nicholas Winton #Theresa Mayová