Polícia rozohnala demonštráciu v Bagdade, jeden mŕtvy policajt

Slzným plynom a gumovými projektilmi v sobotu zasiahla iracká polícia proti demonštrantom, ktorí sa snažili preniknúť do prísne stráženej takzvanej zelenej zóny v Bagdade, kde sídlia vládne úrady a zahraničné ambasády.

11.02.2017 13:26 , aktualizované: 14:17
Iraq Foto: ,
Skupina demonštrantov pomáha zranenému.
debata (6)

Pri stretoch bol zabitý jeden policajný dôstojník a sedem ďalších utrpelo zranenia, oznámilo ministerstvo vnútra. Policajné zdroje podľa agentúry AFP oznámili, že projektily alebo slzné granáty zranili 11 demonštrantov, desiatky ďalších museli byť ošetrené kvôli dýchacím ťažkostiam.

Tisíce demonštrantov,pre­važne stúpencov vplyvného šíitskeho duchovného Muktadu Sadra, sa zhromaždili v centre irackej metropoly s požiadavkou na volebné reformy. Ich prijatie chcú presadiť ešte pred provinčnými voľbami, ktoré sa majú konať v septembri.

Žiadali predovšetkým dôkladnú previerku v radoch komisie, ktorá na voľby dohliada. Sadr členov komisie podozrieva z toho, že sú lojálni jeho šíitskemu rivalovi, expremiérovi Núrímu Málikímu, ktorý je jedným z najbližších spojencov Iránu v Iraku.

Sadr a jeho stúpenci požadujú, aby sa provinčné voľby konali podľa plánu tento rok na jeseň. Niektorí irackí politici volajú po ich odložení pre prebiehajúce boje proti radikálnej organizácii tzv. Islamský štát.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bagdad #slzný plyn