V Nemecku protestovali proti vyhosťovaniu imigrantov

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Berlíne na protest proti vyhosťovaniu afganských imigrantov späť do ich vlasti.

11.02.2017 17:25 , aktualizované: 17:39
Berlín, protest, demonštrácia, Foto: ,
Jedenásť miestnych združení zorganizovanie akcie zdôvodnilo stúpajúcim násilím v tejto krajine.
debata (77)

V Berlíne sa pri Brandenburskej bráne zišlo asi 2 000 osôb, ďalších tisíc ľudí manifestovalo v Düsseldorfe, upozornila agentúra AFP. Niektorí demonštranti držal transparenty s nápismi: „Stop vyhosteniu do Afganistanu“ alebo „Afganistan nie je bezpečná krajina“.

Do Nemecka za posledné dva roky prišlo takmer 1,2 milióna migrantov a utečencov. Úrady sa snažia urýchliť proces udeľovania azylu pre žiadateľov, ktorí majú veľkú nádej ho získať, predovšetkým pre utečencov, ktorí utekajú pred občianskou vojnou v Sýrii. Preto Nemci urýchlili proces vyhosťovania kandidátov, ktorí naopak majú len mizivú šancu, že azyl dostanú. Ide napríklad o ľudí, ktorí utiekli z ekonomických dôvodov z chudobných krajín Balkánu.

Afganci sa ocitli kdesi uprostred, keď niektoré časti krajiny boli vyhlásené za bezpečné, a iné nie. Nemecké úrady ich doposiaľ určili na deportáciu len málo, viac Afgancov sa dobrovoľne nechalo presvedčiť k návratu výmenou za finančnú podporu.

Protestovalo sa aj v Štrasburgu, avšak za slobodu Öcalana

Asi 15 000 ľudí demonštrovalo v Štrasburgu za oslobodenie kurdského vodcu Abdullaha Öcalana, ktorý je od roku 1999 v tureckom väzení. Na manifestačný pochod dorazili Kurdi z Francúzska aj z okolitých krajín autobusmi, vlakmi či autami. Najviac ich dorazilo z Nemecka, kde žije asi polmiliónová kurdská menšina, uviedla agentúra AFP.

Protestujúci v Štrasburgu. Foto: Reuters
strasburg, ocalan, francúzsko, protest Protestujúci v Štrasburgu.

Demonštrácie sa konajú každoročne okolo výročia, kedy bol vodca separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku zadržaný v kenskom Nairobi a odovzdaný tureckým úradom. Za svoju činnosť bol odsúdený na trest smrti, v roku 2002 bol rozsudok zmenený na doživotie.

Öcalan pravidelne vyzýva na obnovenie mierových rozhovorov medzi PKK a tureckou vládou. Ľavicová PKK, ktorá viedla niekoľko desaťročí ozbrojený boj za autonómnu Kurdistan s 40 000 mŕtvymi, uzavrela v roku 2013 s Ankarou prímerie. V lete 2015, kedy sa Turecko zapojilo do konfliktu v Sýrii a v Iraku, ale prepukli znovu boje. Turecká armáda vedľa radikálnych islamistov útočí aj na tábory PKK, hoci kurdské milície stoja na čele síl, ktoré bojujú proti ozbrojencom z organizácie tzv. Islamský štát.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #Štrasburg #Berlín