Švajčiari hlasujú v referende o prisťahovalcoch, daniach a olympiáde

Švajčiari hlasujú dnes v referende o zjednodušení naturalizačných procedúr, zrušení preferenčných daňových sadzieb a usporiadaní zimných olympijských hier.

12.02.2017 11:22
debata (15)

Referendum sa sústredí na budúcnosť takmer 25.000 mladých ľudí – tretiu generáciu prisťahovalcov. Vláda sa snaží uľahčiť im získanie švajčiarskeho občianstva, a to zefektívnením byrokratického procesu.

Nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP) viedla kampaň proti tomuto návrhu. Varovala, že opatrenie umožní islamským extrémistom získať švajčiarske cestovné pasy.

Voliči rozhodnú aj o vládnom návrhu na zrušenie preferenčných daňových sadzieb pre zhruba 24.000 medziná­rodných holdingových spoločností založených vo Švajčiarsku, a to s cieľom zosúladiť krajinu s medzinárodnými daňovými normami. Aby vláda zabránila nadnárodným spoločnostiam v odchode z krajiny, všeobecné firemné dane chce znížiť.

Voliči v kantóne Graubünden rozhodnú o návrhu, či sa tam môžu konať v roku 2026 zimné olympijské hry. V rokoch 1980 a 2013 tamojší voliči hlasovali v referende proti hostení olympijských hier.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #referendum