Kandidáta na francúzskeho prezidenta Fillona čaká súdne konanie

Pravicového kandidáta francúzskych prezidentských volieb Françoisa Fillona čaká budúci týždeň súdne konanie kvôli zamestnávaniu manželky.

12.02.2017 13:25
debata (12)

Napísal to v nedeľu denník Le Journal du Dimanche s odkazom na nemenovaný zdroj. Prokuratúra ani Fillonovo okolie sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo.

Fillon bol považovaný za favorizovaného kandidáta tradičnej pravice. Keď sa objavila informácia, že v minulosti zamestnával manželku a deti ako svojich asistentov, ospravedlnil sa, ale v kampani zostal. Podľa čerstvých prieskumov ho však škandál poškodil a až 70 percent Francúzov chce, aby sa kandidatúry vzdal. Prieskumy mu teraz nedávajú nádej, že postúpi z prvého kola, pretože v ňom podľa nich skončí až tretí. Prvé kolo sa koná 23. apríla, druhé 7. mája.

Škandál prepukol koncom januára, keď týždenník Le Canard enchaîné začal zverejňovať informácie, podľa ktorých Penelope Fillonová ako asistentka svojho manžela a potom jeho kolegyňa v rokoch 1988 až 2013 od štátu neoprávnene získala celkom 831 440 eur. Fillon ako niekdajší zákonodarca podľa časopisu tiež odmenil svoje deti ako svojich asistentov.

Ďalších zhruba 100 000 eur dostala manželka za údajné písanie pre médiá.

Le Journal du Dimanche napísal, že sa finančná prokuratúra chystá začať proti Fillonovcom súdne konanie. Buď vo forme vyšetrovania, alebo predvolania pred trestný súd, čo by mohlo znamenať začiatok procesu najneskôr začiatkom marca.

Fillon povedal koncom januára, že jediná vec, ktorá by mu mohla zabrániť kandidovať vo voľbách, je situácia, keď by bola v stávke jeho česť a keby bol vyšetrovaný.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #Francúzsko #François Fillon