Trumpov poradca obvinil súd z uzurpovania moci

Poradca Bieleho domu a spolutvorca sporného protiimigračného dekrétu Stephen Miller obvinil odvolací súd v San Franciscu z "právneho uzurpovania moci".

12.02.2017 17:56
debata (24)

V relácii televízie Fox News sa dôrazne ohradil proti súdnemu rozhodnutiu, ktorého platnosť nariadenia Donalda Trumpa zablokovalo.

„Prezidentské právomoci sú v tomto prípade mimo všetku pochybnosť,“ povedal Miller, ktorý podľa amerických médií spolu s hlavným Trumpovým politickým poradcom Stevom Bannonom kontroverzný dekrét spísal. „Justícia v tejto krajine nevládne,“ upozornil Miller.

Sám Trump v nedeľu svoje rozhodnutie obhajoval na sociálnej sieti Twitter. Napísal, že 72 percent utečencov, ktorí sa do USA dostali počas týždňa, kedy bol jeho dekrét zablokované, prišlo práve z krajín, ktorých sa rozhodnutie týkalo. Poradca Millera za jeho vyhlásenie pre Fox News Trump pochválil.

Nariadenie, ktoré pozastavuje platnosť prisťahovaleckých programov a znemožňuje občanom siedmich moslimských krajín vstup na americké územie, zablokoval súd v Seattli v štáte Washington a odvolanie Ministerstva spravodlivosti USA zamietol súd v San Franciscu. Dekrét sa týka Iraku, Iránu, Sýrie, Somálska, Jemenu, Líbye a Sudánu.

Minister spravodlivosti štátu Washington Bob Ferguson vyhlásil, že prinúti vládnych činiteľov, aby súd informovali o skutočných motívoch prezidentovho exekutívneho príkazu, ak sa kauza do Seattlu vráti. Ferguson vraj využije všetky prostriedky, aby do veci vniesol jasno.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dekrét #Donald Trump