Trump a Trudeau? Stretne sa kaviár s marihuanou

Kanada nie je na zozname Donalda Trumpa. Podľa televízie CBC však už minimálne piatich obyvateľov tejto krajiny nepustili na územie USA, odkedy americký prezident koncom januára podpísal zákaz vstupu pre občanov siedmich prevažne moslimských štátov.

13.02.2017 07:08
donald trump, trump, paródia na trumpa, Foto: ,
Muž v maske Donalda Trumpa sa predvádza na vodnej šou v Toronte. Prvá schôdzka nového šéfa Bieleho domu a kanadského premiéra Justina Trudeaua sa pre protichodnosť ich politiky očakáva s veľkým záujmom.
debata (1)

Päť Kanaďanov malo korene v Maroku. No ani táto severoafrická krajina nie je na kontroverznom Trumpovom zozname. A už nehovoriac o tom, že súd dočasne zakázal vykonávanie nariadenia prezidenta.

Samozrejme, americkí pohraniční úradníci nemusia vysvetľovať dôvod, prečo niekoho nepustili do krajiny. Už dnes sa však stretne s Trumpom kanadský premiér Justin Trudeau. A nedá sa vylúčiť, že sa bude pýtať aj na svojich občanov.

Veď keď Trump podpísal svoje nariadenie, kanadská vláda uviedla, že ponúka pomoc ľuďom, ktorí preň uviazli v krajine. "Použijem svoju právomoc a ak je to potrebné, udelím im právo na dočasný pobyt,“ vyhlásil Ahmad Hussen, minister pre imigráciu, ktorý sa narodil v Somálsku. Teda v jednej z krajín, ktorej obyvateľom Trump zakázal vstup na územie USA.

Miliardári a hippies

Stretnutie Trump – Trudeau sa očakáva s veľkou netrpezlivosťou preto, že sa stretnú lídri dvoch krajín, ktoré majú k sebe extrémne blízko. Prezident USA aj kanadský premiér, ktorý je v úrade od novembra 2015, dokázali pri svojich volebných víťazstvách vyburcovať ľudí. Ale rôznym spôsobom. Prvý hovoril o pohrome, ktorá vraj stíha Ameriku, o stavaní múrov a zákazoch. Druhý sa zameral oveľa viac na odkaz otvorenejšej, liberálnej spoločnosti v Kanade.

"Vyzerá to tak, že štýlom, symbolikou a podstatou je schôdzka Trumpa a Trudeaua, ako keď dáte dohromady miliardárov a hippies alebo kaviár a marihuanu. Z čoho nedostanete dobrý výsledok,“ reagoval pre Pravdu Gil Troy, expert na americkú politiku z McGillovej univerzity v Montreale.

"Je pravda, že Trudeau a Trump majú odlišný názor na viaceré otázky. Vrátane klimatických zmien, Ruska, utečencov, takzvaného moslimského zákazu a čo je možno najdôležitejšie – obchodu. Trumpove výzvy na opätovné otvorenie NAFTA (obchodnej dohody medzi USA, Kanadou a Mexikom, poz. red.), sú zdrojom veľkých obáv v Kanade.

Trudeau sa bude musieť rozhodnúť, či chce stáť na strane Mexika, alebo sa chce sústrediť na dvojstranné vzťahy s Amerikou,“ pripomenul pre Pravdu Daniel Béland, politický sociológ zo Saskatchewanskej univerzity.

"Okrem toho majú obaja lídri úplne iné verejné profily. Trudeaua vnímajú niektorí pozorovatelia ako novú nádej centristickej ľavice. Kým Trumpa v zásade opisujú ako predstaviteľa pravicového populizmu a nacionalizmu,“ uviedol Béland.

Predsa však kanadského premiéra a amerického prezidenta aj niečo spája. Na verejnosti sa cítia ako ryba vo vode. Trumpove inštinkty vypestované rokmi pôsobenia v reality šou The Apprentice (Učeň) sú nespochybniteľné. Využil ich v kampani. A rovnako ich používa aj v Bielom dome, keď sa obracia najmä na temnejšie a agresívnejšie emócie svojich stúpencov.

Trudeau zase ukazuje verejnosti radšej „slniečkarskú“ tvár. Bývalý učiteľ, boxer aj herec takto v roku 2015 vytiahol svojich liberálov na prvé miesto vo voľbách. Štyri roky predtým pritom skončili až tretí s odstupom viac ako 20 percent za vtedy víťaznými konzervatívcami.

Príde tlak?

Z Ottawy znie, že Trudeau sa nechce vo Washingtone hneď na prvej schôdzke sústrediť na citlivé a kontroverzné témy. "Budeme hovoriť o tom, čo nás spája. Pri istej príležitosti však tiež zdôrazníme, že sa na isté veci dívame rozdielne,“ uviedol pre CBC Radio Marc Garneau, kanadský minister dopravy.

Pre USA je Kanada druhým najväčším obchodným partnerom po Číne. Troy aj Béland pripomínajú, že USA a Kanadu spájajú najmä hospodárskej záujmy, ktoré budú pre lídrov prvoradé. "Obaja si to uvedomujú a budú sa ich snažiť udržať,“ tvrdí Troy.

"Aj čo sa týka otázky obchodu, Kanada má potenciálnych spojencov v Kongrese, republikánov aj demokratov, ktorí podporujú voľný obchod a budú oponovať Trumpovi v dôležitých veciach, ktoré sú podstatné pre Kanadu,“ myslí si Béland. Na druhej strane však nikto neskrýva aj istú mieru znepokojenia z Trumpa a z jeho povahy, názorov a možných unáhlených krokov.

"Vzhľadom na správy o tom, koľko ľudí v tíme amerického prezidenta sa otvorene nepriateľsky stavia k liberalizmu a podporilo by populistické hnutia v Európe, ťažko sa ubrániť predstave, že Trudeau a jeho vláda sa dostanú pod obrovský tlak najväčšieho kanadského ekonomického a bezpečnostného partnera,“ vyslovil pre Pravdu varovanie Kyle Matthews, výkonný riaditeľ Montrealského inštitútu pre výskum genocídy a ľudských práv.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada #Donald Trump #Justin Trudeau