V Kalifornii hrozí pretrhnutie najvyššej priehrady v USA

Americké úrady nariadili okamžitú evakuáciu obyvateľov v okolí najvyššej priehrady v USA pri jazere Oroville v Kalifornii, pretože hrozí pretrhnutie núdzového prepadu. Podľa americkej televízie NBC sa evakuácia dotkne asi 60 000 až 100 000 ľudí.

13.02.2017 08:41 , aktualizované: 09:37
oroville, kalifornia, priehrada, pretrhnutá... Foto:
Americké úrady nariadili okamžitú evakuáciu, obávajú sa pretrhnutia priehrady.
debata (96)

„Bola nariadená okamžitá evakuácia v okolí Oroville. Toto nie je cvičenie, toto nie je cvičenie,“ oznámil na sociálnych sieťach miestny šerif. Podľa kalifornských úradov hrozí, že sa „v nasledujúcej hodine pretrhne núdzový prepad.“

Mapa naznačujúca aké územie môže byť v prípade pretrhnutia priehrady zasiahnuté. Voda sa môže dostať až desiatky kilometrov od Orovillu.

Vodu z priehrady začali úrady vypúšťať vo štvrtok potom, čo si všimli, že v prepade na priehrade už chýbajú kusy betónu. Voda v nádrži pred tým výrazne stúpla v dôsledku vytrvalých dažďov. Kalifornský guvernér Jerry Brown požiadal už v piatok federálny agentúru pre krízové ​​situácie o vyhlásenie núdzového stavu kvôli nebezpečenstvu záplav a zosuvov pôdy.

Denník Sacramento Bee uviedol, že obyvatelia unikajúci z nízko položených miest zaplnili diaľnice i čerpacie stanice a rezervovali si na poslednú chvíľu ubytovanie v hoteloch.

V sobotu už začala voda z priehrady tiecť cez núdzový prepad prvýkrát v takmer päťdesiatročnej histórii tohto 230 metrov vysokého stavebného diela. Viac ako dva kilometre dlhá umelá nádrž Oroville pojme asi štyri kubické kilometre vody.

Priehrada Oroville, ležiaca približne 125 kilometrov severne od Sacramenta, je jednou z najväčších v USA. Jej hrádza, ktorá má v rámci krajiny rekordnú výšku – takmer 235 metrov -, je podľa vyhlásenia kalifornských vodohospodárov „samostatným objektom“ a zostáva v dobrom stave.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #priehrada #Oroville