Grécka ekonomika je na dobrej ceste, tvrdí Dombrovskis

Grécko je na dobrej ceste s úpravami svojej ekonomiky potrebnými pre to, aby si zabezpečilo ďalšiu splátku peňazí zo záchranného úveru. Uviedol to podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

13.02.2017 17:04
debata (3)

Dodal tiež, že Medzinárodný menový fond je príliš pesimistický vo svojom výhľade vývoja Grécka a nedarí sa ho presvedčiť k zmene názoru.

Lagardeová: Máme obmedzený priestor

Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová v rozhovore pre agentúru Reuters uviedla, že fond sa aktívne snaží urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby vyriešil spory a umožnil uvoľnenie peňazí pre Grécko. Má však podľa nej iba obmedzený priestor pre manévrovanie, pretože MMF nemôže robiť kompromisy v základných veciach a umožniť miernejšie riešenie situácie pre konkrétnu krajinu len preto, že je to určitá krajina.

„Musíme uplatňovať zásady, ktoré sa vzťahujú na všetky krajiny, pretože požičiavame peniaze medzinárodnej komunity,“ vyhlásila Lagardeová. Uviedla tiež, že zníženie dlhu Grécka sa môže uskutočniť aj bez toho, aby zahraniční veritelia museli odpísať svoje dlhy. Bližšie informácie však neposkytla.

Grécko potrebuje rýchlu dohodu

Európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici v pondelok uviedol, že v stredu pôjde do Atén, aby pomohol uzavrieť kontrolu plnenia požiadaviek, ktoré sú súčasťou záchranného programu. Dokončenie kontroly je nutné k uvoľneniu ďalšej splátky peňazí pre Grécko.

Guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras upozornil, že rýchla dohoda o uvoľnení ďalších peňazí so zahraničnými veriteľmi je dôležitá pre udržanie vzostupu gréckej ekonomiky. Uvoľnenie ďalších peňazí z programu ohrozili mesiace hašterenie kvôli zmenám na gréckom pracovnom a energetickom trhu, ktoré doplnili nezhody medzi MMF a európskymi veriteľmi Grécka kvôli fiškálnym cieľom.

MMF je podľa EÚ zbytočne pesimistický

MMF sa nezapojil do tretieho záchranného programu a pôsobí len ako neoficiálny poradca, niektorí predstavitelia eurozóny však jeho zapojenie vyžadujú a eurozóna potrebuje, aby program zaštítil svojimi odbornými znalosťami. MMF však zapojenie odmieta, kým nebude mať istotu, že Grécko je schopné vymaniť sa z dlhovej špirály.

„Problém je, že MMF prichádza s veľmi pesimistickými prognózami rastu a fiškálneho vývoja pokiaľ ide o Grécko. Navyše neupravuje tieto prognózy na základe faktov, vychádzajúcich zo skutočných výsledkov,“ vyhlásil Dombrovskis a zdôraznil, že plnenie gréckeho programu je na správnej ceste.

Grécka ekonomika bude rásť

Európska komisia odhadla, že grécka ekonomika tento rok vzrastie o 2,7 percenta a budúci rok sa rast zrýchli na 3,1 percenta. Komisia tiež čaká budúci rok prebytok primárneho rozpočtu Grécka (teda bez nákladov na obsluhu dlhu) 3,7 percenta. MMF sa však domnieva, že bude len 1,5 percenta.

Fond tiež trvá na tom, že zadlženie Grécka, ktoré sa má tento rok znížiť na 177,2 percenta hrubého domáceho produktu z vlaňajších 179,7 percenta HDP a budúci rok na 170,6 percenta, je stále neudržateľne vysoké a že Grécku treba uľaviť. Nemecko a niekoľko ďalších krajín eurozóny však tvrdia, že ak Grécko uskutoční dohodnuté reformy, nebude oddlženie potrebné.

V piatok sa zástupcovia MMF a eurozóny dohodli, že Atény musia do roku 2018 uskutočniť reformy v hodnote 1,8 miliardy eur, čo zodpovedá jednému percentu HDP. Ďalšie reformy v rovnakej hodnote musí Grécko urobiť po roku 2018.

Grécko bude potrebovať väčšiu sumu peňazí tento rok v lete, keď ho čaká splátka dlhu 7,2 miliardy eur, napísala agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #grécky dlh