Priehrada Oroville je stabilizovaná, pretrhnutie nehrozí

Vodohospodári stabilizovali vyhrotenú situáciu na priehrade Oroville v severnej Kalifornii, kde erózia vážne poškodila takzvané sklzy, teda odtokové dráhy.

13.02.2017 20:50
debata (13)

Pretrhnutie diela, ktoré sa potýka s nadbytkom vody, podľa odborníkov nehrozí, napísal denník The Washington Post. V oblasti pod priehradou však naďalej platí vyhlásená evakuácia, ktorá sa dotkla takmer 200-tisíc ľudí.

Začiatkom tohto mesiaca technici nečakane zistili, že erózia poškodila hlavnú sklz od primárneho odtoku. Vo viac ako kilometer dlhom betónovom koryte je veľká diera, ktorú zatiaľ nie je možné opraviť napríklad zasypaním kameňmi.

Pre silné dažde a topenie snehu pritieklo do priehrady toľko vody, že prvýkrát v päťdesiatročnej histórii diela začala pretekať mimo primárneho odtoku aj cez ten núdzový. Od núdzového odtoku nie je vybudovaný betónový sklz a ako odtokový kanál tu slúži lesná stráň. Voda následne poškodila aj tento núdzový sklz.

Hladina vody v priehrade medzitým výrazne poklesla a už v nedeľu večer sa odtok cez núdzový preliv zastavil. Situácia sa stabilizovala aj na sklze pod hlavným prelivom a odtoková dráha nevykazuje žiadne ďalšie erózne poškodenie. Vodohospodári naďalej cez odtok odpúšťajú približne 3000 kubických metrov vody za sekundu.

Cez dva kilometre dlhá umelá nádrž Oroville pojme asi štyri kubické kilometre vody. Priehrada má sypanú hrádza, ktorá je s 230 metrami najvyššou v USA. Vodné dielo slúži ako zásobáreň vody, na výrobu elektriny a plní i protipovodňovú funkciu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #priehrada #Oroville