Trump plánuje vylepšiť obchodné vzťahy s Kanadou

Americký prezident Donald Trump chce vylepšiť vzájomné obchodné vzťahy s Kanadou. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po pondelkovom rokovaní s kanadským premiérom Justinom Trudeaua.

13.02.2017 22:04
Donald Trump, Justin Trudeau Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a Donald Trump si na záver ich tlačovej konferencie v Bielom dome potriasli ruky a spečatili tak vzájomný plán spolupráce.
debata (3)

Trump tak reagoval na otázku novinárov k možným zmenám Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), ktorú americký prezident považuje za zlú. Trudeau uviedol, že mnoho Kanaďanov hľadí na očakávané zmeny dohody s obavami, pretože ich pracovné miesta závisia od prepojenia americkej a kanadskej ekonomiky.

„Milióny pracovných miest na oboch stranách hranice sú závislé na vzťahoch a obchodovaní medzi USA a Kanadou,“ povedal Trudeau.

„Obchodné vzťahy s Kanadou sú veľmi výnimočné. A my ich ešte vylepšíme,“ povedal Trump. Dodal, že situácia na severnej hranici USA je úplne odlišná od tej južnej, mexickej. „Po mnoho a mnoho rokov bolo obchodovanie (s Mexikom) voči USA nespravodlivé,“ povedal amerických prezident.

Trump počas predvolebnej kampane opakovane hovoril o tom, že NAFTA je nevýhodná a že na dohodu, pokiaľ ide o obchodovanie s Mexikom, Spojené štáty doplácajú a preto je nevyhnutné pristúpiť k jej prepracovaniu.

Migrácia a tzv. Islamský štát

Témou tlačovej konferencie bola aj migrácia. „Kanada chce naďalej zostať otvorená pre utečencov, nemieni ale podceniť bezpečnosť,“ povedal Trudeau. Zároveň poznamenal, že pokiaľ ide o sýrskych utečencov, ktorých severný sused USA prijíma, nebude Kanada Spojené štáty nijako poučovať. Trump sa naopak stavia proti prijímaniu utečencov zo Sýrie a azylové programy zmrazil. Platnosť príslušného dekrétu súd síce pozastavil, ale právna bitka o jeho osud neskončila.

Trudeau a Trump sa venovali aj teroristickým hrozbám zo strany tzv. Islamského štátu. Spojené štáty a Kanada využijú všetky spoločné prostriedky na „dosiahnutie cieľa, ktorým je oslabenie a zničenie“ extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Obaja lídri sa počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že nedovolia, aby si Islamský štát vytváral vo svete bezpečné útočiská. Budú tiež podporovať spojencov, ktorí bojujú proti tejto teroristickej organizácii so základňami v Sýrii a Iraku.

Spojené štáty a Kanada „zastavia prílev zahraničných teroristov do oblasti Blízkeho východu, prerušia ich prístup k finančným prostriedkom a budú podporovať stabilizáciu spoločenstiev“ oslobodených od Islamského štátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #USA #Kanada #Donald Trump #Justin Trudeau