Lož o Rusoch potopila Trumpovho poradcu Flynna

Mal v Bielom dome na starosti národnú bezpečnosť a sám sa stal jej hrozbou. Michael Flynn stihol odslúžiť ako kľúčový poradca prezidenta Donalda Trumpa iba 24 dní.

14.02.2017 06:58 , aktualizované: 19:42
Flynn, Putin Foto: ,
Americký generál vo výslužbe Michael Flynn (vľavo), ktorý v noci na utorok odstúpil z postu poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, v decembri 2015 sedel za stolom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom (vpravo) na oslavách prokremeľskej spravodajskej televízie RT.
debata (32)

Trojhviezdičkový generál vo výslužbe v noci na utorok rezignoval, keď vysvitlo, že tajne hovoril s ruským veľvyslancom vo Washingtone o sankciách, čo neskôr popieral. Z lži ho usvedčili nahrávky spravodajských služieb, ktoré telefonáty ruského ambasádora odpočúvali.

Poradca pre národnú bezpečnosť odstúpil len niekoľko hodín po tom, čo médiá informovali o varovaní ministerstva spravodlivosti, že Flynn môže byť vydierateľný pre rozhovory s ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom pred príchodom Trumpa k moci, čiže v čase, keď na to podľa amerických zákonov nebol oprávnený. Pre nového šéfa Bieleho domu, oslabeného súdnymi ťahanicami okolo protiimigrantského prezidentského dekrétu, je to ďalšia citeľná rana, ktorá môže mať dosah na jeho zámer otepliť vzťahy USA s Ruskom a prezidentom Vladimirom Putinom.

Porušil archaický zákon

Flynn čelil tlakom pre svoje kontakty s ruskou vládou už niekoľko týždňov. Vedelo sa o jeho telefonátoch s veľvyslancom Kisľakom a on to ani nepopieral. Popieral však, že by s ním diskutoval o protiruských sankciách. Zoči-voči tomuto podozreniu ho verejne bránil aj viceprezident Mike Pence.

Vyhnať poradcu pre národnú bezpečnosť za kontakty s ruským veľvyslancom, ktoré sú súčasťou bežnej diplomatickej praxe, to už ani nie je stihomam, je to niečo oveľa horšie.
Konstantin Kosačov, šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu

Viaceré americké denníky však koncom minulého týždňa napísali, že Flynn v rozpore so svojimi tvrdeniami vlani koncom decembra telefonicky hovoril s ruským veľvyslancom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pred rozlúčkou s úradom prijal Trumpov predchodca Barack Obama. Podľa denníka Washington Post sa zhovárali v deň, keď Obama v reakcii na kybernetické útoky pripisované Rusku oznámil nové sankcie vrátane vyhostenia desiatok ruských diplomatov z USA. V takom prípade by telefonát mohol byť vnímaný aj ako porušenie zákona, upozornili médiá. Flynn by mohol byť i trestne stíhaný, ak by sa ukázalo, že Kisľakovi naznačil či dokonca sľúbil, že Trump po nástupe do úradu zmierni alebo zruší sankcie.

Mohol by sa naňho vzťahovať Loganov zákon z roku 1799. Táto bizarná právna norma, ktorú dosiaľ americká justícia ani raz nepoužila, ale ju ani nik nezrušil, zakazuje občanom bez príslušného oprávnenia vyjednávať o zahraničnopo­litických otázkach so zástupcami cudzích mocností.

Špekulácie o Flynnovom osude v amerických médiách vyvrcholili predvčerom. Trump najskôr otázky novinárov na túto tému ignoroval. Niekoľko hodín nato pred novinárov predstúpila jeho poradkyňa Kellyanne Conwayová, preslávená zavedením termínu „alternatívne fakty“ pre odhalené lži, a vyhlásila že Flynn má prezidentovu plnú dôveru. Krátko nato však hovorca Bieleho domu Sean Spicer oznámil, že „prezident situáciu rieši“.

Prezidenta trápi únik

Podľa vysokopostaveného amerického predstaviteľa Flynn klamal nielen viceprezidentovi Penceovi, ale dostal do zložitej situácie aj samotného prezidenta Trumpa. „Jeho pozícia bola neudržateľná,“ konštatoval zdroj pre televíziu NBS. Trumpa však zjavne viac než zavádzanie zo strany jeho bývalého poradcu trápi skutočnosť, že škandál unikol do médií. Tie podľa svojich zdrojov zo súčasnej i z bývalej administrácie informovali, že šéfa Bieleho domu už pred niekoľkými týždňami na problém Flynna a jeho možnú vydierateľnosť upozornila vtedajšia úradujúca ministerka spravodlivosti. „Problém v skutočnosti spočíva v tom, prečo tu je tak veľa ilegálnych únikov z Washingtonu? Budú sa tieto úniky diať, aj keď budem riešiť Severnú Kóreu atď.?“ napísal včera Trump na Twitteri.

Flynn v rezignačnom liste uviedol, že neúmyselne zatajil pred viceprezidentom detaily telefonátov s Kisľakom. „Nanešťastie, pre rýchly sled udalostí, som mimovoľne neúplne informoval zvoleného viceprezidenta i ďalších o mojich telefonických hovoroch s ruským veľvyslancom. Úprimne som sa prezidentovi i viceprezidentovi ospravedlnil a oni moje ospravedlnenie prijali,“ napísal.

Za stolom s Putinom

Odchod Flynna privítali mnohí americkí politici vrátane kongresmanov z Trumpovej strany. „Potrebujeme viac sankcií proti Rusku, nie menej!“ poznamenal texaský republikán Bill Flores. Demokrat Adam Schiff, člen výboru pre spravodajské služby, ktorý vyšetroval kontakty Trumpa s Ruskom, netajil s rezignáciou Trumpovho poradcu spokojnosť: „Flynn bol od začiatku zlou voľbou pre pozíciu poradcu pre národnú bezpečnosť. To nie je rola pre niekoho, kto hrá rýchlo a zahráva sa s pravdou.“

Národnobezpeč­nostného poradcu mnohí podozrievali, že je nastrčenou figúrkou Putina v Bielom dome. Koncom roka 2015 sa Flynn zúčastnil na oslavách desiateho výročia vzniku prokremeľskej spravodajskej televízie RT (predtým Russia Today), na ktorých sedel za stolom vedľa šéfa Kremľa. V minulosti bol nútený priznať, že za služby pre RT bral finančné honoráre. Opakovane sa na verejnosti vyslovoval za zrušenie sankcií výmenou za intenzívnu spoluprácu s Ruskom na boji proti islamistickému terorizmu. V rozhovore pre britský denník Telegraph tiež povedal, že sa na NATO pozerá podozrievavo a že Spojené štáty by potrebovali vytvoriť nové spojenectvá pre 21. storočie.

„Rola, ktorú zohral, je veľmi problematická. Podporuje Russia Today, má blízky vzťah s Putinom a s propagandis­tickými orgánmi ruskej vlády. Obzvlášť znepokojujúce je pokračujúce vyšetrovanie, či sa pred voľbami konala nejaká koordinácia medzi Trumpovou kampaňou a ruskou vládou,“ povedal demokratický člen senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Chris Coons.

Smútok v Rusku

Kremeľ, ktorého hovorca Dmitrij Peskov ešte v pondelok potvrdil lož Flynna, že s ruským veľvyslancom nehovoril o sankciách, na jeho odchod reagoval rezervovane. „Nebudem to komentovať. Je to vnútorná vec USA,“ povedal.

Vplyvní ruskí poslanci však svoje sklamanie neskrývajú. Podľa šéfa zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova môže Flynnov osud svedčiť o tom, že „rusofóbiou sa nakazila celá americká vláda odhora až dole“. Podľa Kosačova Flynn „na rozdiel od mnohých ostatných amerických politikov bol otvorený dialógu s Ruskom“. „Vyhnať poradcu pre národnú bezpečnosť za kontakty s ruským veľvyslancom, ktoré sú súčasťou bežnej diplomatickej praxe, to už ani nie je stihomam, je to niečo oveľa horšie,“ dodal. Predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij vyslovil názor, že Flynna k rezignácii prinútili ľudia, ktorí chcú poškodiť vzťahy Washingtonu s Moskvou. „Terčom sú vzťahy Ruska a USA a dôveryhodnosť novej americkej vlády,“ vyhlásil.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Michael Flynn