Moskovské úrady schválili stavbu exkluzívnej kliniky pre Putina

Moskovské úrady dali zelenú výstavbe exkluzívnej kliniky, ktorá sa má podľa nemenovaných zdravotníkov starať o prezidenta Vladimira Putina a iných vysokopostavených ruských hodnostárov. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na komuniké moskovskej radnice, podľa ktorej príslušný výbor schválil plány projektu. Padla tým posledná prekážka a stavebné práce môžu začať.

14.02.2017 08:09
debata (154)

Plánované zariadenie, ktoré má vzniknúť v rámci ústrednej kremeľskej nemocnice na okraji Moskvy, má byť podľa dokumentov vybavené špeciálnymi komunikačnými systémami, ktoré sú podľa ruských zákonov vyhradené pre prezidenta, premiéra a ďalších vedúcich predstaviteľov.

Výbor pre architektúru a mestské plánovanie nakrátko na internete zverejnil podrobné plány novej budovy. Tie ukazovali izby pre šesť hospitalizovaných pacientov, ako aj izby s jedným lôžkom pre izolovaného pacienta.

Budova mala mať prízemie a tri poschodia, ale plány nezachytili najvyššie poschodie. To podľa dokumentácie, do ktorej Reuters skôr nahliadol, bude zahŕňať dva apartmány pre veľmi dôležitých pacientov, každý o rozlohe 200 metrov štvorcových.

Všetky plány zmizli počas pondelka z webu výboru bez akéhokoľvek vysvetlenia, prečo boli stiahnuté. Hovorca správy Kremľa, ktorá dohliada na kliniku, sa odmietol vyjadriť. Hlavný moskovský architekt Sergej Kuznecov odporučil obrátiť sa na tlačové oddelenie štátneho koncernu Mosprojekt, ktoré doteraz na otázky neodpovedalo.

Nová klinika má byť podľa komuniké súčasťou programu budovania nových zariadení vybavených najvyspelejšou technikou pre čo najrýchlejšie určenie diagnózy a stanovenie liečby. Kremeľská správa skôr uviedla, že zariadenie je určené nielen pre prezidenta a premiéra, ale má starať o stovky štátnych úradníkov. A podrobné plány nešlo zverejniť, pretože predstavujú štátne tajomstvo.

Výdavky kremeľskej administratívy na výstavbu a obnovu zdravotníckej infraštruktúry vzrástli podľa oficiálnych údajov v rokoch 2012 až 2016 o 200 percent, zatiaľ čo výdavky na štátnu starostlivosť o bežných Rusov vzrástli oveľa menej, dokonca zaostali za infláciou, poznamenala agentúra Reuters.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #klinika