Tuniský premiér odmieta zodpovednosť za páchateľa berlínskeho útoku

Tuniský premiér Júsuf Sahid pred utorkovým stretnutím s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne dal najavo, že nesúhlasí s úvahami o tom, že by bol v jeho krajine zriadený prijímací tábor pre utečencov.

14.02.2017 11:42
Anis Amri Foto: ,
Anis Amri.
debata (6)

V rozhovore, ktorý poskytol denníku Bild, tiež opätovne odmietol zodpovednosť Tuniska za Tunisana Aníz Amriho, ktorý v decembri spáchal v nemeckej metropole teroristický útok.

Podľa Sahida nemá Tunisko na tábor pre utečencov kapacity. „Musíme nájsť riešenie spoločne s Líbyou. To je jediná cesta,“ zdôraznil. Poukázal pritom na to, že jeho krajina je ešte veľmi mladou demokraciou.

Merkelová má podľa Bildu pri utorkovom stretnutí v úmysle získať Sahída na lepšiu spoluprácu pri vrátení tuniských žiadateľov o azyl odmietnutých v Nemecku, a to najmä potenciálne nebezpečných islamistov. K úvahám o vytvorení prijímacích stredísk pre utečencov v severnej Afrike cez víkend kancelárka poznamenala, že je potrebné „so vzájomným rešpektom v pokoji diskutovať o tom, aké sú možnosti“.

Sahíd chce, aby jeho krajina získala uznanie za to, že ako jediná v regióne má demokratické štruktúry takzvanej arabskej jari, ktorá začala v závere roka 2010 práve v Tunisku. „Práve sa chystáme zapojiť do vojny proti teroru. Chránime južné krídlo Európy. Sme vo veľmi chúlostivej situácii,“ povedal Bildu.

Premiér v rozhovore tiež opäť odmietol zodpovednosť tuniských úradov v súvislosti s Amriho teroristickým útokom v Berlíne. „Nedopustili sme sa žiadnych chýb,“ zdôraznil k výčitkám, že Tunisko tomuto mužovi tuniského pôvodu nevystavilo náhradné dokumenty a preto nemohol byť včas vyhostený z Nemecka.

„Keď Amri v roku 2011 opúšťal Tunisko, nebol žiadnym teroristom. Nič nenasvedčovalo tomu, že sa zradikalizuje,“ povedal Sahíd a dodal, že podľa doterajších poznatkov sa tak stalo neskôr, pravdepodobne keď bol Amri vo väzení v Taliansku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #útok v Berlíne #Anis Amri