Na Madagaskare nelegálne vyťažili najmenej 350-tisíc stromov

V rokoch 2010 až 2015 nelegálne zoťali najmenej 350-tisíc stromov v chránených oblastiach na Madagaskare. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v utorok zverejnila monitorovacia organizácia TRAFFIC.

14.02.2017 17:14
debata (3)

Zverejnené údaje poukazujú na to, ako málo má madagaskarská vláda pod kontrolou ťažbu palisandrového a ebenového dreva. Podľa správy bolo minimálne 150-tisíc ton dreva nezákonne vyvezených do Číny, Malajzie, na Maurícius a inde.

K súčasnému stavu anarchie, z ktorej sa životné prostredie na Madagaskare bude spamätávať dlhé roky, prispelo podľa organizácie TRAFFIC viacero rôznych faktorov, ako napríklad politická nestabilita, slabá kontrola či korupcia. Madagaskarské úrady podľa organizácie zároveň zlyhali v tom, že neboli schopné potrestať ilegálnych obchodníkov s vzácnym tvrdým drevom.

Tamojšia vláda si je vedomá problému s korupciou a podpísala tiež viacero medzinárodných dohôd zameraných na ochranu svojich prírodných zdrojov. V roku 2010 zároveň zakázala ťažbu a vývoz palisandrového a ebenového dreva.

Organizácia TRAFFIC dlhodobo monitoruje nelegálny obchod s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #výrub stromov