Indická raketa vyniesla na obežnú dráhu 104 satelitov naraz

Prekonala tak doterajší rekord z roku 2014, kedy Rusi do vesmíru vypustili naraz 37 družíc, informovala s odvolaním sa na indickú vesmírnu agentúru ISRO agentúra DPA.

15.02.2017 07:31
debata (8)

Raketa vzlietla zo základne Šríharikóta na rovnomennom ostrove v Bengálskom zálive. Okrem jedného veľkého satelitu s hmotnosťou 714 kilogramov niesla tiež 103 takzvaných nanosatelitov, ktoré vážia menej ako desať kilogramov.

Tri vynesené družice patria Indii, 96 Spojeným štátom a ďalšie Izraelu, Kazachstanu, Spojeným arabským emirátom, Švajčiarsku a Holandsku. Tieto menšie satelity vážia dokopy 664 kilogramov. Indický premiér Narendra Modi označil úspešnú misiu rakety za „ďalší hrdý moment“ vedeckej obce i celého indického národa.

Vynesenie viac satelitov v jedinej misii znižuje náklady. To je výhodné pre Indiu, ktorá sa ako efektívny, ale pritom lacný dopravca snaží získať väčší podiel na lukratívnom trhu vynášania komerčných satelitov na obežnú dráhu.

India sa zaradila medzi kozmické veľmoci už v roku 1981, kedy ako siedmy štát na svete vypustila vlastnú nosnú raketu s družicou na palube. V posledných rokoch zaznamenal indický vesmírny program niekoľko úspechov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #India #družica