Rusko poprelo informácie o odklade schôdzky o Sýrii v kazašskej Astane

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že rokovania o urovnaní situácie v Sýrii, ktorý dejiskom má byť kazašská Astana, sa začnú podľa plánu - dnes.

15.02.2017 08:18 , aktualizované: 10:41
debata

„Rokovania v rámci astanského procesu urovnania situácie v Sýrii sa uskutočnia, ako bolo naplánované: 15. a 16. februára,“ uviedol podľa agentúry TASS nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ruského ministerstva obrany.

Poprel tým oznámenie kazašského ministerstva zahraničných vecí, ktoré dnes podľa agentúry Reuters bez bližšieho vysvetlenia uviedlo, že začiatok dvojdňových mierových rokovaní o Sýrii bol odložený o jeden deň, na štvrtok.

Podľa TASS-u sa dnes delegácie zúčastnených krajín v Astane stretnú na dvojstranných pracovných rokovaniach. Hovoriť sa bude o návrhoch na zabezpečenie dodržiavania prímeria v Sýrii.

Vo štvrtok sa má konať plenárne zasadanie za účasti všetkých delegácií, na ktorom sa bude schvaľovať záverečné vyhlásenie zo schôdzky.

Do Astany boli pozvaní aj zástupcovia sýrskej vlády a povstaleckých skupín spoločne s vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom.

Prvá kazašská konferencia o urovnaní konfliktu v Sýrii sa v Astane konala v januári. Rokovania sprostredkované Ruskom, Iránom a Tureckom potom v Astane pokračovali 6. februára s cieľom upevniť široké prímerie, ktoré je v platnosti od konca decembra. Skupinu, ktorá toto prímerie monitoruje, tvoria uvedené tri štáty, OSN a Jordánsko.

Prímerie nezahŕňa sýrsku odnož al-Káidy ani militantnú organizáciu Islamský štát.

Niekoľko doterajších pokusov ukončiť občiansku vojnu v Sýrii, ktorá sa začala pred takmer šiestimi rokmi, bolo neúspešných.

Nové kolo sýrskych mierových rokovaní v Ženeve, sprostredkované OSN, je plánované na 23. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #mier #astana #vojna v Sýrii