Trump netrvá na dvojštátnom riešení na Blízkom východe

Americký prezident Donald Trump podporuje uzavretie mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi, aj keby v jeho dôsledku na Blízkom východe nevznikli dva štáty. Pred stredajšou návštevou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome to novinárom povedal vysokopostavený predstaviteľ Trumpovej administratívy, informovali svetové agentúry.

15.02.2017 09:23
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívi v stredu amerického prezidenta Donalda Trumpa.
debata

Bývalý prezident USA Barack Obama považoval riešenie dvoch štátov za jedinú možnosť, ako dosiahnuť mier v dlhoročnom konflikte.

Zdroj z Trumpovej administratívy, ktorého ani jedna z agentúr nemenovala, povedal, že nový americký prezident dúfa, že sa mu podarí dostať Izraelčanov a Palestínčanov k rokovaciemu stolu čo najskôr.

Čo bude konečná dohoda pre obe strany znamenať, závisí podľa zdroja z Bieleho domu od predstaviteľov znepriatelených strán. USA chcú pod Trumpovým vedením pôsobiť ako sprostredkovateľ, žiadne podmienky dohody diktovať nechcú. Konečným cieľom je podľa predstaviteľa Trumpovej administratívy mier, nech už sa ho podarí dosiahnuť vznikom dvoch štátov alebo nejakým iným spôsobom.

Prezident Barack Obama na svojej poslednej konferencii v Bielom dome uviedol, že perspektíva vytvorenia dvoch štátov, ktorá podľa neho ako jediná môže priniesť mier na Blízkom východe, sa v dôsledku rozširujúcich sa osád vzďaľuje. Môže sa stať, že toto riešenie nebude možné.

Trump už v predvolebnej kampani hovoril o tom, že sa teší na to, ako sa zapojí do mierových rokovaní medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi. Za správneho muža pre túto misiu označil svojho zaťa Jareda Kushnera.

Odklon od tradičnej americkej politiky dvoch štátov môže podľa agentúry Reuters nahnevať moslimské krajiny nielen na Blízkom východe, vrátane amerického spojenca Saudskej Arábie, ktorého USA potrebujú v boji proti organizácii Islamský štát aj ako protiváhu šiitského Iránu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Benjamin Netanjahu #Donald Trump