Mogheriniová: Situácia v USA je hrozbou pre stabilitu na celom svete

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová sa v USA stretla s čelnými predstaviteľmi administratívy prezidenta Donalda Trumpa. Mogheriniová povedala, že politický konflikt v rámci USA je hrozbou pre stabilitu na celom svete.

15.02.2017 09:52
Federica Mogheriniová Foto:
Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.
debata (38)

Pre portál Politico.eu Mogheriniová povedala: „Spojené štáty som nikdy nevidela také polarizované, rozdelené a plné konfliktov. Ak v najväčšej globálnej demokracii existuje takéto pnutie, môže to byť destabilizujúci faktor pre zvyšok sveta. Bude čoraz viac otázok, na ktorých sa Európa a USA nezhodnú, ale to by som nedramatizovala“.

Vysoká predstaviteľka únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku sa počas návštevy v USA stretla s ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom, zaťom Donalda Trumpa Jaredom Kushnerom a už bývalým poradcom pre národnú bezpečnosť Michaelom Flynnom.

Mogheriniová tiež upozornila na ďalšie zhoršenie vzťahov na Blízkom východe, ak Donald Trump bude trvať na presune hlavného mesta do Jeruzalema, čo by zabránilo dvojštátnemu riešeniu palestínsko-izraelskej otázky.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Federica Mogheriniová #Donald Trump