Malajzia v súvislosti s vraždou Kimovho brata zatkla ženu

Malajzijská polícia oznámila, že v súvislosti s pondelkovou vraždou nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una zadržala ženu s vietnamským pasom.

15.02.2017 12:16 , aktualizované: 17:05
debata (5)

Uviedla tiež, že pátra po niekoľkých ďalších podozrivých. Kim Čong-nam bol usmrtený na letisku v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur. Juhokórejská rozviedka v utorok uviedla, že Severokórejčana otrávili dve severokórejske agentky.

V súvislosti s vyšetrovaním smrti Kim Čong-nama, ktorý žil niekoľko rokov v čínskom Macau, bola v stredu ráno v Kuala Lumpur na termináli na letisku zatknutá ako podozrivá žena s vietnamským pasom na meno Doan Thi Huong. „Žena bola identifikovaná podľa záznamu z bezpečnostnej kamery a v čase zatknutia bola sama,“ uviedla malajzijská polícia vo vyhlásení.

Príčina smrti nevlastného brata severokórejského diktátora nebola zatiaľ určená, stanoviť by ju mala pitva, ktorú v súčasnosti vykonávajú malajzijské úrady. Podľa niektorých zdrojov bol Kim Čong-nam zabitý pomocou otrávených ihiel, podľa iných zdrojov ho útočník postriekal na tvári akousi jedovatou tekutinou.

Vypočuli aj taxikára

Malajzijská polícia zadržala a vypočúvala vodiča taxíka, ktorý z letiska v Kuala Lumpure v pondelok odvážal ženy podozrivé z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu. Polícia taxikára zadržala na základe analýzy záznamov z bezpečnostných kamier na letisku. Momentálne pátra po dvojici žien, ktoré muž odvážal a podľa svedectva taxikára sú zrejme pôvodom z Vietnamu.

Nemenovaný zdroj malajzijskej polície uviedol, že ženy by mohli byť agentkami tajných služieb cudzej krajiny. Odmietol špekulovať, či boli najaté bratom zavraždeného muža – najvyšším predstaviteľom KĽDR Kim Čong-unom, o ktorom sa v médiách píše, že vraždu nariadil. Spomínaný zdroj dodal, že malajzijská polícia pátra po dvoch podozrivých ženách, pričom sa domnieva, že sa ešte stále nachádzajú na území Malajzie.

Podľa britského denníka Daily Telegraph severokórejská vláda vyslala do tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii vysokopostaveného diplomata. Požiadala tiež, aby Kim Čong-namovo telo nebolo podrobené pitve, čo však malajzijské úrady odmietli.

Kim Čong-nam zomrel v pondelok po tom, ako skolaboval na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure, odkiaľ mal cestovať do Macaa, kde žil v exile.

Agentúra Reuters napísala, že USA sú presvedčené, že Kim Čong-nama zavraždili agenti severokórejských tajných služieb.

Nemenovaní juhokórejskí poslanci s odvolaním sa na informácie od juhokórejských tajných služieb pre Reuters uviedli, že vodca KĽDR Kim Čong-un vydal „trvalý príkaz“ na zavraždenie svojho nevlastného brata, pričom v roku 2012 sa už jeden neúspešný pokus odohral.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un