Severské krajiny budú užšie spolupracovať, boja sa Ruska

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová vyhlásila, že severské krajiny v budúcnosti ešte viac prehĺbia politickú a ekonomickú spoluprácu. Ide o reakciu na agresívnu politiku Ruska a neistotu súvisiacu s brexitom a Donaldom Trumpom.

15.02.2017 14:00
ministri zahraničných vecí, Margot... Foto: ,
Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová sa rozpráva s belgickým ministrom zahraničia Didierom Reyndersom, francúzskym ministrom Laurentom Fabiusom, dánskym Martinom Lidegaardom, talianskym Paolom Gentilonim, rumunským Bogdanom Aurescom a maltským Georgom Vellom.
debata (23)

„Stále častejšie diskutujeme o tom, ako posilníme postavenie škandinávskych krajín. Dôležitosť našej pozície sa v najbližších rokoch bude len zvyšovať. Bude príkladom toho ako riešime problémy, ako napríklad hraničné kontroly,“ povedala Wallströmová pre portál politico.eu.

Škandinávske krajiny začali užšie spolupracovať po tom, ako sa Donald Trump stal americkým prezidentom, pretože sa obávajú, že nebude ochraňovať ich záujmy voči Kremľu. Wallströmová tiež prízvukovala, že Švédsko nemá v pláne vstúpiť do NATO, lebo si chce zachovať flexibilitu.

Čo sa týka brexitu Wallströmová kritizuje hrozby Veľkej Británie o možnom znížení korporátnej dane s cieľom prilákania investícii, pretože to podľa jej názoru neveští nič dobré pred vyjednávaniami o brexite.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Škandinávia #Donald Trump