Trump: OSN sa k Izraelu správa veľmi nespravodlivo

Organizácia Spojených národov sa k Izraelu správa "veľmi, veľmi nespravodlivo", uviedol v stredu v Bielom dome na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom americký prezident Donald Trump.

15.02.2017 19:46
debata (9)

Trump opätovne zdôraznil, že spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Izraelom je „nezlomné“, čo potvrdil aj Netanjahu, podľa ktorého pod Trumpovým vedením budú väzby medzi oboma krajinami ešte silnejšie.

Americký prezident povedal, že by bol šťastný, keby sa americké veľvyslanectvo v Izraeli presťahovalo z Tel Avivu do Jeruzalema, s čím nesúhlasia Palestínčania, ktorí si na mesto robia nárok ako na metropolu budúceho palestínskeho štá­tu.

„Dovoľte nám, aby sme spojenectvo medzi Izraelom a Spojenými štátmi pozdvihli na ešte vyššiu úroveň,“ povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome Netanjahu. Trump Netanjahua vyzval, aby bol Izrael trochu zdržanlivejší v otázke výstavby židovských osád na palestínskych územiach, pričom podotkol, že Izrael musí byť „flexibilný“.

Na Palestínčanov americký prezident apeloval, aby sa zbavili „nesmiernej nenávisti“, v ktorej od útleho veku vyrastajú a dodal, že by „mali uznať Izrael“. „Myslím, že na to pristúpia,“ povedal na margo stagnujúceho izraelsko-palestínskeho mierového procesu Trump.

Izrael označuje Jeruzalem za svoje večné a nedeliteľné hlavné mesto; nároky naň – ako svoju metropolu a súčasť budúceho štátu – si však robia aj Palestínčania. Obe strany sa odvolávajú na biblické, historické a politické dôvody.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #OSN #Benjamin Netanjahu #Donald Trump