Exveľvyslanci: Trump vybral na post ambasádora v Izraeli nesprávneho muža

Päť bývalých veľvyslancov USA v Izraeli v stredu uviedlo, že David Friedman, ktorého prezident Donald Trump vybral na tento post, nie je spôsobilý ho vykonávať. Diplomati zároveň vyzvali senátorov, aby starostlivo zvážili jeho nomináciu.

16.02.2017 08:26
Friedman david Foto: ,
Friedman vraj zastáva extrémne, radikálne názory a zosmiešňuje dvojštátne riešenie ako iluzórne východisko z neexistujúceho problému.
debata (37)

Bývalí veľvyslanci v liste zaslanom výboru Senátu pre zahraničné vzťahy napísali, že Friedman zastáva „extrémne, radikálne názory“ a zosmiešňuje dvojštátne riešenie ako „iluzórne“ východisko z neexistujúceho problému.

Niekdajší ambasádori vyzvali členov výboru, aby sa uistili, či má Friedman „takú vnútornú rovnováhu a temperament, ktoré sú nutné pri reprezentovaní Spojených štátov na poste veľvyslanca v Izraeli“.

Senátny výbor sa má kvôli Friedmanovi zísť dnes na schvaľovacom híringu.

Bývalí veľvyslanci, ktorí slúžili za republikánskych aj demokratických prezidentov, v liste uviedli, že Friedman obvinil prezidenta Baracka Obamu a ministerstvo zahraničných vecí z antisemitizmu. A dodali, že takisto označuje podporovateľov liberálnej židovskej organizácie J Street ako „kápov“. Tento termín sa používal na označenie Židov, ktorí počas holokaustu spolupracovali s nacistami.

Friedman, syn ortodoxného rabína, je horlivým podporovateľom izraelského osídľovania, odporcom palestínskej štátnosti a zarytým obhajcom izraelskej vlády. „Americký veľvyslanec musí oddane presadzovať dva dlhodobé ciele našej krajiny v uvedenom regióne: posilňovanie bezpečnosti Spojených štátov i nášho spojenca Izraela, ako aj šance na mier medzi Izraelom a jeho susedmi, obzvlášť Palestínčanmi,“ vysvetlili diplomati v liste. „Ak chce Izrael pokračovať ako demokratický, židovský štát, rešpektovaný medzinárodne, v takom prípade nevidíme iné riešenie než dvojštátne,“ dodali.

List proti Friedmanovej nominácii podpísali Thomas Pickering, William Harrop, Edward Walker, Daniel Kurtzer a James Cunningham.

Trump vystúpil v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Bielom dome, ale vyhol sa vyjadreniam, ktoré by schvaľovali dvojštátne riešenie krízy s Palestínčanmi. Takéto riešenie znamená vznik nezávislého palestínskeho štátu, ktorý by existoval popri Izraeli, a už takmer dve desaťročia ho uprednostňuje aj medzinárodné spoločenstvo.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #David Friedman