Odvolací súd odročil konanie ohľadom Trumpovho cestovného zákazu

Americký odvolací súd odročil vo štvrtok konanie vo veci cestovného zákazu vydaného prezidentom Donaldom Trumpom pre jednotlivcov zo siedmich prevažne moslimských krajín. Stalo sa tak po tom, ako šéf Bieleho domu ohlásil, že čoskoro vydá nový exekutívny príkaz.

17.02.2017 07:24
debata (9)

Odvolací súd 9. okruhu zvažoval, či má znovu analyzovať svoje rozhodnutie, ktorým dočasne pozastavil platnosť tohto Trumpovho kontroverzného pokynu. Súd vo vyhlásení uviedol, že pozastaví tento proces vzhľadom na očakávaný vývoj súvisiacich udalostí, informovala v noci nadnes agentúra Reuters.

Sudca okresného súdu v Seattli James Robart 3. februára pozastavil platnosť inkriminovaného Trumpovho zákazu na celom území Spojených štátov. Vyhovel tak štátu Washington, ktorý argumentoval tým, že Trumpovo nariadenie porušuje ústavné právo na ochranu pred náboženskou diskrimináciou.

Trump tvrdí, že zákaz je potrebný na ochranu USA pred útokmi islamských militantov. Týkal sa siedmich krajín – Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu. Jeho obyvatelia mali zákaz vstupu do USA na 90 dní. Pre utečencov platilo nariadenie 120 dní, pre Sýrčanov však na neurčitý čas.

Prvým americkým štátom, ktorý podporil Trumpa v tomto súdnom spore, je Texas. Naopak, skupina 15 štátov a Federálny dištrikt Kolumbia sa postavili na stranu štátu Washington, ktorý podal žalobu proti zákazu, a uviedli, že prezidentovo nariadenie poškodzuje ich vzdelávacie inštitúcie, ako aj ekonomiku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dekrét #migrácia #Donald Trump