Tony Blair vyzýva zástancov zotrvania, aby zastavili brexit

Bývalý britský premiér Tony Blair volá po zastavení vystúpenia krajiny z EÚ. Myslí si totiž, že Briti v júnovom referende volili bez detailnejších vedomostí o brexite.

17.02.2017 10:04 , aktualizované: 14:58
Tony Blair Foto: ,
Bývalý britský premiér Tony Blair.
debata (17)

Blair bude mať prejav na piatkovom podujatí organizovanom spoločnosťou Open Britain, ktorá je politickou skupinou organizujúcou kampaň proti „deštruktívnemu“ brexitu. Portál politico.eu očakáva, že Blair povie, že názor verejnosti nebude taký presvedčivý v prospech brexitu, hneď ako budú dôsledky vystúpenia jasnejšie. Vyjadril presvedčenie, že „ľud povstane pre obranu hodnôt, ktorým veríme“.

Britská premiérka Theresa Mayová sa usiluje o to, aby sa proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy spustil najneskôr do konca marca. „Zelenú“ tomuto kroku už dostala aj od poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu.

Blair, predseda vlády Spojeného kráľovstva v rokoch 1997–2007, argumentuje, že tí, čo poháňajú vystúpenie z EÚ, si „vždy priali tvrdý brexit“. Súčasná politika je podľa Blaira nastavená na dosiahnutie „brexitu za každú cenu“ a aj pojem „tvrdý brexit“ treba prehodnotiť.

„Našou úlohou je odhaliť neúprosnosť skutočných nákladov, ukázať, že toto rozhodnutie vyšlo z nedokonalých vedomostí, ktoré sú však teraz už vedomosťami podloženými informáciami,“ argumentuje Blair s tým, že občanom treba odhaliť, ako tento proces reálne poškodí krajinu a jej obyvateľov.

Je to práve Blair, ktorý je kritizovaný, že v minulosti otvoril brány pre vlny migrantov. Portál politico.eu predpokladá, že Blairovým argumentom bude, že brexit iba o malý zlomok obmedzí príchody nových ľudí z Európy a nevyrieši hlavný problém migračnej otázky – asimiláciu a bezpečnosť medzi imigrantmi z mimoeurópskych krajín.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Tony Blair #Brexit