Sestru španielskeho kráľa zbavili viny, jej muža nie

Súd v Palme de Mallorca v piatok zbavil viny z účasti na daňových podvodoch sestru španielskeho kráľa Cristinu.

17.02.2017 13:58
debata

Za vinného však v tejto kauze súd uznal jej muža Iňakiho Urdangarina a uložil mu trest šesť rokov a troch mesiacov odňatia slobody, informoval na svojom webe španielsky denník El País.

Španielska princezná Cristina a jej manžel... Foto: SITA/AP, Joan Llado
Španielsko, Cristina, infantka, Iñaki Urdangarin Liebaert Španielska princezná Cristina a jej manžel Iñaki Urdangarin Liebaert prichádzajú do súdnej siene v meste Palma de Mallorca, Španielsko.

Urdangarina obžalovali z daňových podvodov a sprenevery verejných fondov, za čo pre neho prokuratúra žiadala trest takmer 20 rokov odňatia slobody. Cristina čelila obvineniu z účasti na daňových deliktoch svojho manžela a prokurátor ju navrhoval potrestať až osemročným väzením.

Súd podľa internetového vydania denníka El País princeznú síce oslobodil z trestnoprávnej obžaloby, avšak jej uložil pokutu vo výške 265 088 eur za jej občianskoprávnu zodpovednosť. Pokutu dostal okrem trestu väzenia aj Urdangarin, a to 512-tisíc eur.

Porota dospela k verdiktu v tomto ostro sledovanom procese, ktorý sa začal vlani v januári, jednomyseľným rozhodnutím. Zatiaľ nie je jasné, či je rozsudok právoplatný, alebo či sa proti nemu niektorý z odsúdených odvolá.

V procese čelilo obžalobe celkom 17 ľudí. Ide o kauzu Noosa, ktorá dostala meno podľa nadácie podporujúca športové projekty v Katalánsku. V jej čele stáli bývalý vrcholový hádzanári Urdangarin a jeho spoločník Diego Torres, ktorí podľa obžaloby inkasovali peniaze od regionálnych vlád na verejné zákazky, na ktoré potom najímali spriaznené firmy. Celkom malo byť cez nadáciu Instituto Noosa podľa prokuratúry zneužitých asi šesť miliónov eur.

Princezná Cristina čelila obžalobe zo spolupáchateľstva pri daňových deliktoch svojho muža v súvislosti s firmou Aizoon, ktorú manželia vlastnili rovným dielom. Cristina sa obhajovala tým, že nevedela nič o financiách firmy a že o ekonomické záležitosti rodiny sa staral manžel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #daňové podvody #kráľ Filip VI. #Noosa