USA vyzvali Čínu, aby pomohla stabilizovať Kórejský polostrov

Americký minister zahraničia Rex Tillerson na prvej schôdzke so svojím čínskym náprotivkom Wangom I vyzval Peking, aby všetkými dostupnými prostriedkami pôsobil na Severnú Kóreu, a prispel tak k zníženiu napätia na Kórejskom polostrove.

17.02.2017 20:09
Tillerson, Wang I Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson (vľavo) a čínsky náprotivok Wang I počas summitu krajín G20 v Bonne.
debata (11)

Tillerson, ktorý sa so šéfom čínskej diplomacie zišiel v rámci summitu ministrov zahraničných vecí krajín G20 v Bonne, výzvu vyslovil len niekoľko dní potom, čo KĽDR otestovala balistickú strelu stredného doletu.

Tillerson podľa svojho hovorcu Marka Tonera počas stretnutia s Wangom tiež zdôraznil rastúce nebezpečenstvo, ktoré predstavuje severokórejský jadrový program a program vývoja balistických striel. Okrem KĽDR sa ministri sústredili na rokovania o otázkach vzájomného obchodu a investícií, dodal americký hovorca.

Wang neskôr na bezpečnostnej konferencii v Mníchove povedal, že všetky štáty by mali aktívne hľadať cestu, ako obe Kórei znovu doviesť k rokovaciemu stolu. Čína je podľa neho pripravená zohrávať konštruktívnu úlohu sprostredkovateľa.

Čínsky minister zahraničia sa v piatok tiež vyslovil pre ďalší rozvoj vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom. Zároveň apeloval na multilaterálne a nie unilaterálne riešenie svetových problémov. Z príklonu k jednostranným krokom, ktoré budú brať len malý ohľad na spojencov, majú obavy niektorí pozorovatelia administratívy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí USA a Číny bolo prvou oficiálnou schôdzkou predstaviteľov týchto mocností po Trumpovom nástupe do úradu. Trump sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom pred týždňom spojil telefonicky. Okrem iného ho uistil, že bude rešpektovať politiku jednej Číny. Peking ocenil Trumpov postoj a obaja prezidenti si sľúbili, že sa vzájomne navštívia.

Tillerson už skôr ubezpečil amerických spojencov Južnú Kóreu a Japonsko, že Washington je odhodlaný brániť ich v prípade útoku zo strany Pchjongjang. Čína je prakticky jediným spojencom severokórejského režimu.

Severná Kórea v nedeľu oznámila, že vykonala „úspešný test nového typu rakety zem-zem stredného až dlhého doletu, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu“. Juhokórejské ministerstvo obrany je presvedčené, že najnovší raketový test KĽDR bol provokáciou, ktorej cieľom bolo vyskúšať reakciu nového šéfa Bieleho domu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Rex Tillerson #Wang I