Trump zvolal na Floridu míting svojich stúpencov

V meste Melbourne na východnom pobreží Floridy v sobotu popoludní miestneho času (o 23:00 SEČ) začne zhromaždenie stúpencov prezidenta Donalda Trumpa.

18.02.2017 08:27
Donald Trump, Michael Flynn, príhovor, míting Foto: ,
Donald Trump ešte počas predvolebnej akcie prehovára k obyvateľom Virginia Beach. Vpravo Michael Flynn.
debata (3)

Míting má oživiť prezidentovu prestíž pošramotenú aférami okolo ruských agentov, personálnych problémov a únikov informácií. Akcia, prvá svojho druhu od januárovej inaugurácie, má byť podľa agentúry AP štartom kampane na zvýšenie Trumpovej popularity.

O zhromaždení sa na štvrtkovej tlačovej konferencii zmienil sám Trump. „Počul som, že o účasť majú záujem davy ľudí,“ povedal prezident a označil to za dôkaz, že s jeho politikou súhlasí „hŕba ľudí“.

Vstup na akciu v hangári medzinárodného letiska Orlando-Melbourne je podľa agentúry AP obmedzený. Záujemcovia musia prejsť on-line registráciou a zveriť organizátorom e-mailovú adresu a ďalšie osobné údaje. Takýto postup vraj zvyčajne pomáha vytvoriť databázu potenciálnych účastníkov budúcich akcií, udržiavať s nimi kontakt a v prípade potreby ich osloviť aj ako sponzorov.

Niektorí americkí komentátori prirovnávajú sobotnajší míting k Trumpovým zhromaždeniam k tým spred vlaňajších prezidentských volieb. Trumpov hovorca Sean Spicer oznámil, že Floridskú akciu organizuje prezidentov „volebný štáb“. Objavili sa špekulácie, že hlava štátu sa už teraz pripravuje na znovuzvolenie. Do volieb v roku 2020 zostáva 1354 dní.

Účasť na mítingu v Melbourne spojí prezident s odpočinkom na svojom letovisku Mar-a-Lago v Palm Beach, ktoré označuje za „zimný Biely dom“. V pláne má aj golfovú partiu so známym juhoafrickým hráčom Erniem Elsom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #míting #Donald Trump