Pence spojencom z NATO: Prišiel čas robiť viac

Pre väčšinu spojencov zo Severoatlantickej aliancie prišiel čas robiť viac pre spoločnú obranu, povedal v sobotu na mníchovskej bezpečnostnej konferencii americký viceprezident Mike Pence.

18.02.2017 11:33
debata (42)

Spojenci podľa neho musia niesť spravodlivý diel zodpovednosti, inak alianciu podkopú.

Americký viceprezident Mike Pence počas prejavu... Foto: Reuters
Mike Pence, mníchovská konferencia, konferencia Americký viceprezident Mike Pence počas prejavu na 53. bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Pence v prvom zásadnom zahraničnopoli­tickom prejave novej americkej administratívy spojencov zároveň uistil, že Spojené štáty úplne podporujú NATO a stoja za svojimi záväzkami.

„Sľub niesť spoločnú záťaž mnohí až príliš dlho nenapĺňali, čo podkopáva samotné základy našej aliancie,“ je presvedčený Pence. Rad spojencov, vrátane niektorých členských krajín, ktoré patria k najväčším, podľa neho dodnes jasne neukázali, ako svoje záväzky naplnia.

Mier prichádza len skrz silu. Môžem vás uistiť, že pod vedením prezidenta Trumpa budú Spojené štáty silné, silnejšie ako kedykoľvek predtým.
Mike Pence, americký viceprezident

Americký viceprezident pripomenul záväzok 28 členských krajín NATO z roku 2014 zvýšiť do desiatich rokov svoje výdavky na obranu aspoň na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Zatiaľ to podľa neho plnia len Spojené štáty a štyri ďalšie členské krajiny. Teraz je potrebné, aby tak urobili aj tie ostatné.

„Poviem to jasne: Prezident Spojených štátov očakáva, že naši spojenci budú držať slovo a že tento záväzok naplnia. A pre väčšinu to znamená, že prišiel čas robiť viac,“ vyhlásil Pence za sporadického potlesku. Len silná aliancia sa podľa neho dokáže postaviť tomu, čo ju ohrozuje.

„Mier prichádza len skrz silu,“ vyjadril Pence pohľad novej americkej administratívy. „Môžem vás uistiť, že pod vedením prezidenta Trumpa budú Spojené štáty silné, silnejšie ako kedykoľvek predtým,“ poznamenal tiež a dodal, že Washington už teraz chystá posilnenie armády.

Pence v sobotu do Mníchova priviezol aj ďalší odkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom európskych spojencov ubezpečil o podpore Severoatlantickej aliancie. „Sľub prezidenta Trumpa znie: Budeme stáť po boku Európy, dnes a každý deň,“ uviedol Pence. Poznamenal, že spojenectvo Európy a Spojených štátov má tradíciu mnohých desaťročí a je založené na spoločných hodnotách ako je sloboda, demokracia, spravodlivosť a vláda práva.

Pence v sobotu tiež vyhlásil, že Spojené štáty budú viesť Rusko k zodpovednosti v čase, keď sa snažia s Moskvou nájsť spoločnú reč. Za Trumpovej vlády tiež Spojené štáty nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrovú zbraň. „Svet je teraz nebezpečnejší, než kedykoľvek od pádu komunizmu,“ vyjadril svoje presvedčenie. Vedľa Iránu označil za nebezpečnú Severnú Kóreu alebo islamský terorizmus.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #mníchovská bezpečnostná konferencia #Mike Pence