Stoltenberg: 'Európania' v NATO musia zvýšiť výdavky na obranu

Všetci spojenci v Severoatlantickej aliancii musia niesť svoj diel zodpovednosti, vyhlásil v Mníchove Jens Stoltenberg.

18.02.2017 13:21
Jens Stoltenberg, prejav, Mníchov, bezpečnostná... Foto: ,
"Schopnosť aliancia plniť svoje povinnosti závisí na tom, aby každý člen niesol spravodlivú časť záťaže," povedal Stoltenberg v Mníchove počas bezpečnostnej konferencie.
debata (12)

„Európa nemôže spoliehať iba na Spojené štáty, musí sama zvýšiť výdavky na obranu, pretože je to v jej vlastnom záujme,“ povedal v sobotu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sa zúčastňuje bezpečnostnej konferencie v Mníchove.

„Schopnosť aliancie plniť svoje povinnosti závisí na tom, aby každý člen niesol spravodlivú časť záťaže,“ povedal Stoltenberg. Na konferencii tak ako niekoľko predošlých rečníkov pripomenul záväzok 28 členských krajín NATO z roku 2014 zvýšiť do desiatich rokov svoje výdavky na obranu aspoň na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Zatiaľ ho plnia len Spojené štáty a štyri ďalšie členské krajiny.

Vlani sa výdavky európskych členských krajín a Kanady síce zvýšili, tempo ich zvyšovania ale zatiaľ podľa Stoltenberga nie je dostatočné. Alianciu podľa neho čaká ešte dlhá cesta. „Všetci spojenci musia zvýšiť snahu, aby tento cieľ dosiahli,“ poznamenal Stoltenberg.

O nutnosti zvýšiť výdavky na obranu v sobotu hovoril aj americký viceprezident Mike Pence. Pre väčšinu členov NATO podľa neho prišiel čas robiť viac pre spoločnú obranu. Spojenci podľa neho musia niesť spravodlivý diel zodpovednosti, inak alianciu podkopávajú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #mníchovská bezpečnostná konferencia