Prímerie na Donbase? Šéfovia štyroch diplomacií sa dohodli

Na východe Ukrajiny má od pondelka 20. februára platiť nové prímerie a všetky zúčastnené strany sa dohodli, že využijú svoj vplyv, aby ho nastolili.

18.02.2017 17:14
Klimkin Ayrault Lavrov Gabriel Foto: ,
Ministri zahraničných vecí Ukrajiny (zľava) Pavlo Klimkin, Francúzska Jean-Marc Ayrault, Ruska Sergej Lavrov a Nemecka Sigmar Gabriel po vzájomnom rokovaní o situácii na Donbase.
debata (25)

Po stretnutí so svojimi náprotivkami z Francúzska, Ruska a Ukrajiny to oznámil šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel. Súčasne avizoval, že ďalšia „štvoruholníková“ schôdzka o Ukrajine by mala nasledovať za niekoľko týždňov.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault zdôraznil, že mierové dohody z Minska nemajú alternatívu. Schôdzky by sa podľa neho mali konať tak často, ako bude nevyhnutné, aby sa dosiahol pokrok.

Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin podľa agentúry Reuters poznamenal, že „vôbec nie je šťastný“ z toho, k čomu schôdzka dospela. Potrebné sú výsledky, nielen vyhlásenie, dodal.

Situácia na východe Ukrajiny, kde proti sebe stoja proruskí separatisti a ukrajinská armáda, sa v poslednom čase výrazne zhoršila. Na mieste opäť prepukli vzájomné strety.

Konflikt na Donbase si od apríla 2014 vyžiadal takmer 10-tisíc obetí. Konflikt mali ukončiť mierové dohody dojednané počas štvorstranných rokovaní v Minsku vo februári 2015. Moskva a Kyjev sa ale vzájomne obviňujú z ich sabotovanie.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #Donbas #ukrajinská kríza