Irán nebude vyrábať jadrové zbrane. Izrael tomu neverí

"Irán nikdy nevyrobí jadrové zbrane," povedal v nedeľu na mníchovskej bezpečnostnej konferencii iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa.

19.02.2017 11:34
Mohammad Džavád Zarifa, Mníchov Foto: ,
Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa vystúpil v posledný deň bezpečnostnej konferencie v Mníchove.
debata (12)

Krajina ale nereaguje dobre na vyhrážky, poznamenal v reakcii na nedávne vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o oficiálnej výstrahe pre túto blízkovýchodnú krajinu.

Správanie iránskeho režimu v nedeľu tvrdo kritizoval izraelský minister obrany Avigdor Lieberman.

„Iránu bola oficiálne doručená výstraha. Mali by byť vďační za tú hroznú dohodu, ktorú s nimi Spojené štáty uzavreli,“ tweetoval nedávno Trump po iránskom raketovom teste. Slovami o dohode narážal na rokovania, ktoré v roku 2015 ukončili dlhoročné spory o iránsky jadrový program. Dohoda ruší protiiránske sankcie výmenou za spomalenie jadrového programu. Program je stále prísne monitorovaný a nesmie byť vojensky zameraný.

„Irán nereaguje dobre na vyhrážky, tlak a sankcie, ale reagujeme veľmi dobre na vzájomný rešpekt,“ povedal v nedeľu v reakcii na vyjadrenie prezidenta Trumpa minister Zarifa.

„Jadrové zbrane vyrábať nebudeme, bodka,“ doplnil. Jadrové zbrane by podľa neho neprispeli ani k bezpečnosti Iránu, ani k bezpečnosti iných krajín.

Úplne iný pohľad na Blízky východ v nedeľu na mníchovskej konferencii ponúkol izraelský minister obrany Avigdor Lieberman, podľa ktorého región čelí trom výzvam – Iránu, Iránu a Iránu. Znepokojujú ho ambície Iránu týkajúce sa jadrových zbraní aj balistických striel, ako aj snaha Teheránu podkopávať režimy v ďalších blízkovýchodných krajinách ako je Bahrajn, Jemen, Libanon či Saudská Arábia. Medzinárodné spoločenstvo by podľa neho malo voči Iránu postupovať oveľa razantnejšie.

Lieberman sa v nedeľu vyslovil aj pre riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu vytvorením dvoch samostatných štátov. Vyžadovalo by si to podľa neho ale výmenu územia aj obyvateľstva.

Zarifa v nedeľu tiež navrhol, aby krajiny Perzského zálivu vytvorili skupinu, ktorá bude pravidelne rokovať o problémoch regiónu. Takisto odsúdil použitie chemických zbraní v Sýrii. Irán pritom patrí ku krajinám podporujúcich režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý chemické zbrane v minulosti použil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #iránsky jadrový program #mníchovská bezpečnostná konferencia