Trump spomenul v prejave incident vo Švédsku. Švédi o ničom nevedia

Švédi si po najnovšom prejave amerického prezidenta Donalda Trumpa lámu hlavu nad tým, čo sa u nich v krajine stalo v noci z piatka na sobotu.

19.02.2017 15:51
debata (201)

Trump v prejave k svojim priaznivcom zdôraznil, že je potrebné sprísniť ochranu hraníc a prisťahovaleckú politiku, aby sa v USA nestali teroristické útoky ako napríklad v Nemecku, Belgicku, Francúzsku a naposledy aj vo Švédsku.

Spravodajské agentúry a ani oficiálne zdroje švédskych úradov sa ale nezmieňujú o žiadnom incidente, ktorý by sa v tejto škandinávskej krajine stal v noci na sobotu.

„Pozrite sa, čo sa deje v Nemecku, čo sa včera v noci stalo vo Švédsku,“ povedal Trump v sobotňajšom prejave (v noci na nedeľu SEČ) v hangári na letisku v meste Melbourne na Floride.

„Švédsko. Kto by to bol povedal? Švédsko,“ dodal s tým, že Európania kvôli otvorenému prijímaniu cudzincov teraz čelia ťažkostiam, o ktorých si nikdy nemysleli, že ich budú mať.

„Švédsko? Teroristický útok? Čo to Trump fajčí?“ napísal na Twitteri niekdajší švédsky minister zahraničia Carl Bildt.

Trumpov odkaz na Švédsko vyvolal pozdvihnutie nielen na Twitteri. Udalosť získala aj svoje kľúčové slovo #lastnightinSweden (minulúnocvoŠ­védsku). Množstvo ľudí Švédsku kondolovalo s tým, že zatiaľ zisťujú, čo sa vlastne stalo. Niektorí špekulujú, že švédsky nábytkársky reťazec IKEA v noci na sobotu vypredal všetky svoje zásoby. Ďalší uvádzajú, že masaker sa predsa len stal a podľa polície je jednou z obetí svojrázna postavička kuchára z bábkovej komédie Muppets. Na Twitteri sa tiež objavila staršia novinová správa, že v juhošvédskom meste Eksjö si niekto telefonicky objednal dva kebaby a hamburger, jedlo si ale nakoniec nikto nevyzdvihol.

Problematike uplynulej noci sa podrobne venuje napríklad list Aftonbladet, ktorý na svojom webe zverejnil v angličtine všetko, čo sa v krajine stalo počas predmetnej noci. Najvážnejším incidentom bol prípad muža, ktorý sa v piatok popoludní v Štokholme pokúsil upáliť. Motív jeho činu nebol zverejnený, oznámené bolo len to, že tajné služby sa do vyšetrovania nezapojili. V Štokholme sa tiež odohrala policajná automobilová naháňačka s opitým vodičom, ktorý šoféroval ukradnuté vozidlo.

Pre Trumpovu administratívu to nie je prvýkrát, čo poukazuje na útoky, ktoré sa nestali. Pred dvoma týždňami prezidentova poradkyňa Kellyanne Conwayová obhajovala kontroverzný Trumpov migračný dekrét poukázaním na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku. V ospalom mestečku na juhozápade amerického štátu Kentucky sa ale žiadny podobný čin nikdy nestal.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #prejav #Donald Trump