Ruský opozičný politik Kara-Murza opustil nemocnicu, zotavuje sa v zahraničí

Jeden z hlavných ruských opozičných politikov Vladimir Kara-Murza mladší, ktorý bol začiatkom februára hospitalizovaný s príznakmi ťažkej otravy na jednotke intenzívnej starostlivosti jednej z moskovských kliník, opustil nemocnicu a odcestoval na rehabilitáciu do zahraničia. Oznámil to v nedeľu jeho advokát Vadim Prochorov.

19.02.2017 16:12
debata (32)

Kara-Murza odletel v sprievode manželky a lekára na neznáme miesto. Trestné oznámenie v celej záležitosti podá neskôr. Advokát súčasne pripomenul, že doteraz nedostal žiadnu odozvu od úradov na predchádzajúce trestné oznámenie.

Politika ráno 2. februára previezli s príznakmi ťažkej otravy do nemocnice a umiestnili ho na jednotku intenzívnej starostlivosti. O týždeň neskôr sa z bezvedomia prebral a začal komunikovať s okolím.

Charakter ochorenia bol podľa tlače prakticky zhodný s kolapsom, ktorý Kara-Murzu postihol pred necelými dvoma rokmi. V lete 2015 bol narýchlo hospitalizovaný s diagnózou zlyhania obličiek a ocitol sa na pokraji smrti. Podľa lekárov bol otrávený.

Terajšia diagnóza uvádza, že politik bol otrávený látkou, ktorú sa ale nepodarilo rozpoznať. Momentálne sa ju pokúšajú identifikovať experti v Štrasburgu a v Izraeli, poznamenal server Newsru.com.

Tridsaťpäťročný ruský disident bol blízkym spolupracovníkom jedného z vodcov ruskej opozície Borisa Nemcova, ktorý bol pred dvoma rokmi zastrelený v centre Moskvy. Teraz Kara-Murza pôsobí ako celoštátny koordinátor strany Otvorené Rusko, ktorú založil Michail Chodorkovskij. Odporca Kremľa a niekdajší miliardár dlhé roky je väznený za údajnú defraudáciu a krádeže ropy. Žije v exile.

Strana Otvorené Rusko nedávno oznámila, že vyšle svojho kandidáta do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia budúci rok. V minuloročných parlamentných voľbách sa hnutie Michaila Chodorkovského neúspešne pokúsilo získať kreslá v Štátnej dume.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #Vladimir Kara-Murza